Reklam Alanı - 1

Farklı Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Başlatan mervekeskin, 14 Mayıs 2020, 23:10:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mervekeskin

14 Mayıs 2020, 23:10:38 Son düzenlenme: 14 Mayıs 2020, 23:18:08 Admin
"Selam arkadaşlar. Geçen market alışverişi yaparken Egeli bir ailenin işlettiği küçük bir dükkana girdim. Orada binbir çeşit, daha önce adını bile duymadığım ürünlerle karşılaştım. Hepsi harikaydı. Aslında ne kadar çok tatmadığımız yiyecek varmış. En çok dikkatimi çeken ise zeytin çeşitlerioldu. O kadar farklı çeşitler vardı ki hayran kaldım. Sizler için araştırdım biraz internetten, belki sizde tatmak istersiniz, denk gelirseniz eğer en azından bilginiz olsun. İyi okumalar herkese :)

- Ayvalık Zeytini

Ayvalık zeytini, yağlık zeytinlerdendir. Yaklaşık %27'si yağ olan bu zeytin türünün yağı altın sarısı renginde görülür. Meyve kokusunu hissettiren Ayvalık zeytini, hoş ve aromatik bir kokuya sahiptir. Olgunlaşmasının son evresinde etli kısım pembe rengini alır. Sofralık kıvama geldiğinde de sele olarak adlandırılan bu zeytin türü, ülkemizde pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

- Memecik Zeytini

Tekir, Gülümbe ve Şehir yağlık gibi diğer isimlerle de anılmaktadır. Meyve kısmı iri bir zeytindir. Hem sofralık hem de yağlık zeytindir. Bu zeytinden elde edilen zeytinyağları, koyu yeşil renk verir. Olgunlaşma döneminde siyah ve yeşil olarak iki dönemde toplanır. Yeşil toplanan zeytinler İspanyol usulü ile hazırlanır. Siyah toplananlar ise siyah sofralık zeytin olarak mideleri hoşnut eder.

- Domat Zeytini

Ülkemizde sıkça yetiştirilen ve yoğun ilgi gören domat zeytin türü, Manisa ve İzmir'de pek çok ilçede özel olarak yetiştirilmektedir. İri meyvelere sahip olan bu zeytinin yaklaşık %20'si yağ içerir. Marketlerde satılan dolgulu yani içine biber ve badem doldurulan zeytinler, bu türden elde edilir. Etli olmasının bir avantajıdır.

- Çekişte Zeytini

Zeytin reyonlarında kırma adı ile gördüğünüz zeytin çekişte zeytinidir. İri meyveli bir zeytindir. Genel olarak İzmir'in Ödemiş, Kiraz, Torbalı, Aydın'ın Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar bölgelerinde yetiştirilir.

- Eşek Zeytini

İzmir Ödemiş'te en çok görülen zeytindir. Çekirdeği de eti kadar iri olan bu zeytin türü, neredeyse %21 oranında yağ içerir. Zeytinin etli kısmı çok sert olduğundan dolayı uzun süre bekleyebilir.

- Erkence Zeytini

İzmir'de yetiştirilen yağlık zeytinlerden biridir. Ege'de en önce olgunlaşan zeytin türüdür. Yağ oranı da oldukça yüksektir. Bu zeytinin aslı acıdır. Fakat denizden esen nemli rüzgarlar sayesinde, bu zeytin türü henüz dalındayken acılığını kaybetmektedir. Meyve kısımları kahverengine döner. Tatlandırma ve ek işlem görmeden yenilebilir. Bu zeytin piyasada hurma zeytin olarak da bilinmektedir.

- Patos Zeytini

Patos zeytini ile kahvaltıların gözde zeytinleri listesine son verelim. Patos zeytini Karadeniz'de yetişme imkanı bulan bir zeytin türüdür. Trabzon ve civarında yaygındır. Meyveleri ufak olan bu tür genellikle sofralık olarak tercih edilir.

-Çelebi Zeytini

Marmara'da kendini gösteren bu zeytin türü, Marmara'daki zeytin ağaçlarının %5'ini oluşturmaktadır. Aşı ile çoğalan Çelebi zeytini, yeşil sofralık zeytinler arasında yerini almıştır."




YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.