Web'de Öğren - Birlikte En Doğruya

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE İDARİ İŞLER => Eğitim Makaleleri => Konuyu başlatan: Admin - 22 Haziran 2019, 22:37:06

Başlık: Oturup Ders Çalışan Değil, Hareket Eden Çocuk Başarılı
Gönderen: Admin - 22 Haziran 2019, 22:37:06
ABD'li uzmanların yaptığı araştırma 'Otur ve dikkatini dersine ver' sözünün doğru olmadığını kanıtladı. Buna göre 20 dakikalık fiziksel aktivite bile beyin performansını artırıyor.

Merve Erten

Öğrencilere sık sık söylenen "Otur ve dikkatini dersine ver" sözü gerçekliğini yitirdi. Araştırmalara göre devamlı oturmak çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıklarına zarar veriyor. Daha dinamik ve belirli bir kalp ritminin üzerindeki fiziksel aktiviteler ise çocukların zihinsel fonksiyonlarını ve konsantrasyonunu artırıyor. Fiziksel eğitim alanında otorite sayılan Teksas Üniversitesi Beden ve Sağlık Eğitimi Bölümü'nden Doç. Dr. Darla Castelli önderliğindeki ekip, çocukların fiziksel aktivitelerinin beyinsel sağlıklarına, davranışlarına ve akademik performanslarına etkisini araştırdı.

Beyne doping etkisi

Beyin taramalarındaki sonuçlara göre oturarak çalışmanın mükemmel bir okul performansıyla neticelenmediğini söyleyen Castelli, "Zihinsel fonksiyonlar, aktif olan ve sonrasında bir müddet dinlenen çocuklarda daha ileri seviyededir. Daha dinamik ve belirli bir kalp ritminin üzerinde daha uzun devam eden fiziksel aktiviteler çocukların zihinsel fonksiyonlarını olumlu yönde etkiliyor ve bu çocukların zihinsel egzersizlerini daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde tamamlamasını sağlıyor" dedi. Castelli, bu araştırmanın gün içerisinde çocuklara daha fazla fiziksel aktivite olanaklarının sağlanması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Öğrenmede kilit rol 

Okullarda fiziksel aktivitelerin artırılması gerektiğini belirten Castelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: Hiçbir şey yapmadan oturmak beyin başta olmak üzere vücudumuz için kötüdür. Okul yönetimleri ve aileler bu konuda seslerini yükseltmeli ve çocukların fiziksel aktivitelerini sağlanması konusunda harekete geçmeli.

20 dakika yürü sonra teste başla

Son 10 yılda yapılan bilimsel araştırmalar, fiziksel aktivitenin çocukların fiziksel sağlığını geliştirdiğini ve bu sağlığın yetişkinlik çağına kadar devam ettiğini kanıtlıyor. Castelli ve ekibi fiziksel eğitim ve aktivenin önemini ispat etmek için birçok test geliştirdi.

Testlerden birinde çocukların 20 dakikalık aktivite sonrası beyin fonksiyonlarını tarandı. Hareket eden çocukların beyninde hafızayı yöneten bölümde hareketlilik gözlemlendi. Bu grup çocuk kendilerine verilen metni oturandan daha kısa sürede okuyup daha doğru cevaplar verdi.

STAR (http://haber.star.com.tr/egitim/oturup-ders-calisan-degil-hareket-eden-cocuk-basarili/haber-1056940)