Reklam Alanı - 1

Test Çözmenin Altın Kuralları

Başlatan habibocak, 17 Haziran 2019, 14:13:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Admin

Soruları dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Bu hızınızı keser. Her okuduğunuz kelimenin de altını çizmeyin. Paragraflarda cevabı soru kökünde arayın

Sınav sırasında "Çok telaşa kapılıyorum, zamanı yetiştiremiyorum, uzun soruları hiç okumuyorum, sınav bir an önce bitsin istiyorum, sıkılıyorum" diyorsanız bazı basit ip uçlarıyla daha başarılı olabilirsiniz. Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu TEOG'da test çözerken uyulması gereken altın kuralları şöyle sıraladı:

* Soruları zamanı kontrol ederek çözün ve süre tutun. Unutmayın ki sınavın belli bir süresi var.

* Soruları doğru okuyup, sizden ne istendiğini iyi anlayın. Altı çizili ya da "olumlu" ve "olumsuz" ifadelere dikkat edin.

* Doğru cevabı ilk şıkta bulduğunuza inansanız bile, tüm şıkları okumadan soruyu cevaplamayın.

* Yeterince uğraştığınız halde yapamadığınız sorularla uzun zaman kaybetmeyiniz. O soruya '?' gibi işaretler koyabilirsiniz. Daha sonra vakit kaldığında soruya geri döneceğinizi düşünerek yeni bir soruya geçin.

* Yeni bir soruya geçtiğinizde yapamadığınız veya boş bıraktığınız soruyu düşünmeyin.

* Bazı sorularda cevabı şıkları eleyerek de bulabilirsin.

* Yorulduğunuzu hissettiğiniz anlarda küçük molalar verin.

DUDAKLA DEĞİL; GÖZLE OKUYUN

* Soruları okurken hızınızı kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır.

* Öncelikle soru cümlesini okuyarak ne isteniyorsa altını çizin ve aklınızdan geçirin. Sonra metin kısmını okuyarak soruda sizden istenen kelimelerin altını çizin. Daha sonra şıkları elemeye başlayın.

* Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

PARAGRAFLARDAN KORKMAYIN

* Önce soru kökünü sonra paragrafı okuyun.

* Cevabı soru köküne göre arayın. Cevabı paragrafın içinde bulunan sorular en kolay sorulardır.

* Hızlı değil anlayarak okuyun.

OPTİK FORMUN KODLANMASI

* Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır.

* Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar.

ŞIK VE RAHAT GİYİNİN

Özel Tarsus SEV Ortaokulu Rehberlik Bölüm Başkanı Eray Varol, sınav gününe hafif bir müzikle başlamanızı öneriyor. Varol "Sınav sabahı hazırlanırken, kahvaltı ederken evde hafiften bir müzik çalsın. Ailenizle sınav dışındaki konularla ilgili sohbetler de yapabilirsiniz. Sabah dengeli, güzel ve neşeli bir kahvaltının ardından üzerinize şık ama rahat bir kıyafet giyin" dedi. Sınav sırasında oluşabilecek kaygılarla baş etmek için derin nefes alma tekniklerinin uygulanabileceğini anlatan Varol şu tavsiyelerde bulundu:

* Salondaki yerinize oturduğunuzda uykudan yeni uyanırmışçasına bütün vücudunuzdaki kasları iyice sıkıp bırakın. Tekrar derin ve sessiz nefes alıp bırakın. Sınavdan hemen önce yapacağınız bu kısa egzersiz sizi rahatlatacaktır.

* Tüm dikkatinizi sadece kitapçıktaki sorulara verin. Dış dünyayla bağlantınızı kapatın. Nasıl ki bir bilgisayarda ya da telefonda oyun oynarken tüm dikkatinizi oyuna veriyorsunuz; aynı dikkat ve konsantrasyonu sınav sorularına verin.

* Bir cümleyi tekrar tekrar okuyup anlamıyorsanız yoruldunuz ve dikkatiniz dağıldı demektir. Kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın, arkanıza yaslanın. Birkaç kez derin nefes alıp verdikten sonra hafif hafif şakaklarınıza ve başınıza masaj yapın.

SABAH



YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.