Reklam Alanı - 1

Çocukları Okula Başlayan Velilerin Bilmesi Gerekenler

Başlatan habibocak, 24 Haziran 2019, 11:56:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Admin

Yaz tatili bitti. Okullar açılmadan önce öğrenciler ve veliler son hazırlıklarını yapıyor. Binlerce öğrenci önümüzdeki hafta ders başı yapacak. Özellikle çocukları ilk defa okula başlayacak olan velilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar var.

Okulların açılmasına artık sayılı günler kaldı. Aileler çocukları için bir yandan okul hazırlıklarını yaparken diğer yandan da uzun yaz tatilinden sonra okula uyum sağlamalarının yolları arıyor. Çocukları okula başlayacak olan veliler dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta sayesinde, hem çocuklarını okul yaşamı ve başarı için doğru yönlendirebilecek hem de okula uyum konusunda daha rahat yardımcı olabilecek. İşte çocuğu okula başlayacak olan tüm velilerin dikkat etmesi gereken püf noktaları...

Çocuğunuzla konuşun, onu dinleyin

Çocuklar için yaz tatilinin ardından okula başlamak her zaman zordur. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar bu konuda pek çok kaygı yaşıyor. Çocuğunuzla sürekli olarak konuşun. Okulla ilgili hissettiği her ne varsa sizinle paylaşması çok önemli. Hissettiği korku ve endişeleri ne olursa olsun küçümsemekten kaçının. Eğer onların duygularına değer verdiğinizi hissederlerse, kendilerini daha rahat hissedebilir ve endişeleriyle daha kolay başa çıkabilirler. 

Çocuğunuza endişe ve stres yaratan konuların hepsini düzeltmeye çalışmak yerine sorunun çözümü için onunla iş birliği yapabilirsiniz. Uzmanlar çocukların daha güçlü bir karaktere sahip olması için, sorunlar karşısında birlikte çözüm yolları üretebilmenin öenmini vurguluyor. Örneğin çocuğunuz liseye yeni başlayacaksa zor görünen ve başarı endişesi yaratan dersler için farklı bir çalışma yöntemi planlayabilirsiniz.

Ailedeki rolleri yeniden planlayın

Çocuğunuzun amaçlarını öğrenin ve bu amaçlara ulaşmaları için planlamayı onlarla birlikte yapın. Örneğin hedeflenen okul başarısıysa, günde kaç saat uyumak istediğinden, sabahları okula hazırlanmak için ne kadar zamana ihtiyacı olduğuna kadar pek çok konuda fikir alışverişinde bulunun. Yazın geç saatlere kadar uyuma alışkanlığı var ise, çocuklar okula başlarken bu alışkanlığı düzenleyin. Gerekiyorsa sadece çocuğunuz değil kendiniz de uygulayın.

Mutlaka sağlık kontrolü yaptırın

Çocuklar okula başlarken genel sağlık kontrolünü mutlaka yaptırın. Çocuğunuzun sağlığında olabilecek güncel sorunların yanı sıra öğrenme zorluğu veya stres gibi problemlerin de erken tanısı konup ona göre gereken önemler alınabilir.

Okul arkadaşlarının değerini vurgulayın

Okul için en çok kaygı duyulan konuların başında çocukların arkadaş bulma sorunu geliyor. Çocuklar okula başlarken arkadaşlığın önemini benimsemelerine yardımcı olun. Eğer çocuğunuzun okulla daha ilgili ve mutlu olmasını istiyorsanız arkadaş edinmesine katkı sağlayın. Örneğin en yakın arkadaşları ile birlikte gidebileceği etkinlikler hazırlayın veya uygun programlara dahil olmalarını teşvik edin. Okul dışında da vakit geçirmelerini sağlayın.

Çocuğunuza her konuda destek olun

Çocuğunuzu her zaman cesaretlendirin ve yeteneklerini ön plana çıkarmasına yardımcı olun. Eğer okula yeni başlayacaksa okul hayatı ve edineceği arkadaş çevresi hakkında onunla sık sık konuşun. Okul yaşamının sınavlar ve derslerden ibaret olmadığını, en özel arkadaşlıkların okul sıralarında kurulduğundan bahsedin. Ayrıca yeteneklerini geliştirebileceği alanlarda aktif olmasına destek olun. Örneğin herhangi bir spor dalında ilerlemek  istiyor olabilir veya resim yeteneği olabilir. Eğer derslerin yanı sıra hobilerine zaman ayırmasına destek olursanız okul başarısının da arttığını göreceksiniz. 

Zeynep BALİÇ


Milliyet



YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.