Reklam Alanı - 1

A Sınıfı Beyaz Eşyaların Özellikleri-A Enerjili Eşyaların Farkı

Başlatan bilgisayarcı, 03 Temmuz 2019, 22:32:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bilgisayarcı

Evinize herhangi bir elektrikli eşya alacaksanız artık A veya üstü enerji verimliliği sınıfına ait ürünler temel bir gereklilik. Firmalar ürünleri 'A++' diye sunarken, belki çoğunu kavrayamadığımız tekniklerle enerji sarfiyatını kısmayı başarıyor. Ama artık enerji tasarrufu sağlayan ve bizim de kolayca anlayacağımız birçok detay daha var.



Yarım yıkama özellikleri, kapağı açmadan pişen yiyeceği daha iyi görmenizi sağlayan fırın camı, tek bardaklık su ısıtabilen ısıtıcı, ortama göre TV ekranının ışığını kısan veya stand-by konumundayken de enerjiyi tam kesebilen LCD televizyon gibi pek çok ürün değişik şekillerde enerji tasarrufu sağlıyor

Artık eve buzdolabı alırken sadece ne kadar iyi soğuttuğunu, bulaşık makinesi alırken ne kadar iyi yıkadığını düşünme çağında değiliz. Verimlilik sadece ürünün işini iyi yapması değil. Aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlıyorsa o ürün gerçekten verimli demektir. İş öyle bir hale geldi ki artık markalar arasında yarış ne kadar enerji, ne kadar su tasarrufu sağlandığı alanında yapılıyor. A enerji sınıfına ait ürünler kalite standartlarının değişmez bir bir parçası.
Bu sınıflar B,C, D derken G'ye kadar gidiyor. Ama bugün piyasadaki beyaz eşyaların büyük bölümü zaten A sınıfı ve üstünde. Örneğin Arçelik ürettikleri beyaz eşyaların yüzde 70'inin A ve A+ ürünlerden oluştuğunu, iç piyasada sattıkları buzdolaplarının yüzde 75'inin A sınıfı olduğunu belirtiyor. İç pazardaki A+ hatta A +++'ya kadar giden ürünler, A sınıfından yüzde 50-65 daha az enerji kullanabilen boyutlara kadar vardı. Daha ucuzunu alalım diye B ve daha düşük sınıf ürün almak uzun vadede aslında elektriğe ve suya verilecek parayla daha çok para harcamak demek. Ama üzülmeyin, zaten A sınıfı ürünlerle B sınıfı arasındaki fiyat farkı da azaldı.

ÇORBADA TUZUNUZ OLSUN

Bunu sadece kendi cebimizi düşündüğümüz için değil çevreyi de düşündüğümüz için yapmamız gerekiyor. Elbetteki büyük şirketler büyük tasarruflar yapmadan küresel ısınmayla başa çıkamayız ama çorbada tuzumuz olabilir. Firmalardan tasurruflu ürünler üretmelerini istemenin bir adım ötesi de, üretim süreçlerinde çevreye ne kadar dikkat ettikleri. Bundan sonra sadece ev eşyaları için değil aldığımız tüm ürünlerde enerji verilliğinin yanı sıra üretimlerinin ne kadar çevreci olduğunu da sormamız gerekiyor. Dünyada da tüketici eğilimi bu yönde ilerliyor.Bulaşık ve çamaşır makineleri hem elektrik hem su tüketimleriyle gündemde. 7 litre su harcayan bir bulaşık makinesinin su sarfiyatını 6 litreye indirmesiyle her gün bir kere bulaşık makinesi çalıştıran bir evde yılda 360 litre tasarruf sağlanıyor. Bulaşıkları elde yıkamak yerine, makinede yıkarsak, 10 kat daha fazla su tasarruf ediyoruz. Tabii bu rakamlar bulaşıkları makineye koymadan önce elinizde ön yıkamadan geçirmeyeceğiniz düşünülerek hesaplanıyor. Bulaşık makinesi alırkens sadece yıkama değil, kurutma performanslarının da A sınıfı olmasına dikkat edin. Uzun süredir var olan yarım yük seçeneği de enerji tasarrufu sağlayan bir avantaj.

24 BİN OLİMPİK HAVUZ

Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer evde tüketilen elektriğin yüzde 70'ini ev aletleriyle harcadığımızı düşünerek bir hesaplama yapmış: "Örneğin, Türkiye'de tüm hanelerdeki eski beyaz eşyalar yerine A enerji sınıfındaki beyaz eşyalar olsa, sağlanacak su tasarrufuyla yılda 24 bin olimpik havuz doldurulabilir ve enerji tasarrufuyla da tüm Muğla'nın bir yıllık enerji tüketimi rahatlıkla karşılanabilirdi" diyor.
Ev Elektroniği ürünlerinin başında gelen LCD TV modellerinde de enerji tüketimini minimuma indirecek donanım özellikleri var. Toshiba pek çok modelde standart ECO panellerle enerji tüketimini yüzde 65'e varan oranda düşürülebildiğini belirtiyor. Cihaz kapandıktan sonra stand-by modunda az da olsa devam eden enerji tüketimine çözüm olarak 'full power down' gibi özellikler de geliştiriliyor. Enerjiyi tamamıyla kesen bu kapatma anahtarı, gereksiz enerji tüketiminin önüne geçiyor. Ortam ışığı sensörü odadaki ışık koşullarını dikkate alarak daha iyi bir izleme sağlamak için LCD'nin arka ışığını otomatik ayarlıyor ve güç tüketimini azaltıyor.

KÜÇÜK AMA DUYARLI

Elektrikli süpürge, mutfak robotu, doğrayıcı, karıştırıcı, tost makinesi, ütü, meyve suyu sıkacağı ve su ısıtıcısı gibi küçük ev aletlerinde enerji tasarruflu özelliklere beyaz eşyalardaki kadar yoğun talep yok. O yüzden bu grupta A ve A+ gibi sınıflandırmalar görmüyoruz. Hatta örneğin saç kurutma makineleri ve elektrikli süpürgelerde satış elemanları yüksek motor güçlü ürünleri daha çok tavsiye ediyorlar. Küçük ev eşyalarının az enerji harcadığı düşünülerek bu konuya çok fazla dikkat çekilmiyor.
Ancak yine de enerji tasarruflu ürünler var. Arzum markası ütü grubunda enerji tasarruflu ürün çalışmaları olduğunu ve ürünü 2011'de piyasaya süreceklerini belirtiyor. Kullanıcılara küçük bir tavsiye daha: Ütü yapmadan önce çamaşırları düzgün bir şekilde askıya asarsanız, daha az buruşacağından ütü yaparken daha az enerji harcarsınız.
Bilgisayarları da artık ev aletlerinin bir parçası sayabileceğimize göre aramanız gereken standartı belirtelim. Bilgisayarlara konan 'energy star' etiketi enerji tasarrufu kriterlerine uygunluğu belirtiyor. Bu kriterlerin başında güç yönetim özelliği ve daha az enerjiyle daha çok iş yapılabilmesi geliyor. Eğer bütün bilgisayar ve monitörler bu kriterlere uygun imal edilirse, yılda tam 2 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağı tahmin ediliyor.

CÜZDAN DOSTU ÜRÜNLER

Ekonomik elektrikli süpürge
Arzum'un Cleanart Eco ürünü özel motoru sayesinde daha düşük motor gücüyle daha yüksek motordan elde edebilecek performansı taahhüt ediyor. Bu ay sonunda raflarda yer alacak ürünün geri dönüştürülebilir kutusundan kablosundaki yeşile kadar her detayında çevre dostu olduğu vurgulanmış.

Ekolojist bulaşık makinesi
Arçelik, ekonomi 6L programında 6 litrelik su tüketim değeriyle 'dünyanın en az su tüketen' ve ekonomi 50°C programında A sınıfından yüzde 30 daha az enerji tüketen 'dünyanın en az enerji harcayan ürünlerinden biri' unvanlarını bir arada barındıran bulaşık makinesi Yeni Ekolojist'i (63107 HIT) üretti. Yeni Ekolojist, Ekonomi 6L programıyla 13 kişilik normal kirli bulaşıkları A enerji tüketimi ve A yıkama performansında sadece 6 litre suyla yıkıyor. Ayrıca kurutma performansı da A.

Kurutma makinesinde yüzde 50
Bosch Ecologixx 7S kurutma makinesi, çamaşırların asılarak kurutulmasından kaynaklanan toz, kir, is ve egzoz gazları gibi zararlı etkenlerden koruyan ve kullanıcıyı çamaşır asma, kurutma, toplama gibi uğraşlardan kurtaran ActiveAir teknolojisiyle üretildi. Ecologixx 7S, her kilogram başına sadece 0,23 kW saat enerji harcamasıyla A enerji sınıfından bile yüzde 50 daha fazla tasarruf sağlıyor.

Buzdolabının akıllısı
Arçelik 5088 NF model cam kapılı yeni siyah orbital No Frost Buzdolabı 540 litrelik brüt hacmiyle kendi sınıfında dünyanın en az elektrik tüketen no frost modeli olarak biliniyor. A++ enerji sınıfında aynı hacimde A sınıfı bir no frost'a göre yüzde 45 elektrik tasarrufu sağlıyor.

Deterjana kıyamayan makine
Miele'den EcoComfort kişiye özel 'for life' çamaşır makineleri tüketim değerleri 55 litre su, 1,05 kWh elektrik (enerji sınıfı A'dan yüzde 20 daha az), Liquidwash ECO Comfort kirlenme derecesi ayarlaması ve otomatik deterjan dozajı sunuyor. Bu sayede yüzde 30'a varan deterjan tasarrufuyla kesenizi ve çevreyi koruyorsunuz.

Çay suyu sürekli kaynamasın
Arzum Çaycı'nın su ısıtıcı bölümü bir kere kaynadıktan sonra güç tasarrufu moduna geçiyor ve sürekli sıcak suya çok az enerji harcayarak sahip olabiliyorsunuz.

LED TV'de enerji kullanım kolaylığı
Toshiba Regza SV serisinde hem LED teknolojisinin sağladığı tasurruf hem de başka tasurruf özellikleri var. 'Local dimming' özelliği sayesinde ortama göre ekranın ışığı kısılarak enerji tüketimi en aza iniyor. Ayrıca bir enerji tasarufu düğmesi de var.

İçini gösteren ankastre fırın
Arçelik çamaşır makinesi Arçelik 8124 HST, 8 kilo tüketimde A sınıfından yüzde 50 daha az enerji tüketiyor. Arçelik 3761 KT 6 kiloluk kurutucu, A enerji etiketli ancak A sınıfından da yüzde 30 daha az enerji tüketiyor. Ankastre fırın; A enerji sınıfından yüzde 30 daha düşük enerji harcıyor. Ön cam kapağındaki oleofobik nanokaplamayla pişirme sırasında cam çok daha az kirleniyor, böylece pişme sırasında sürekli kapağının açılması engellenerek tasarruf sağlanıyor.

Kahve severlere özel
Filtre kahve keyfi vazgeçilmezlerinizin arasındaysa Sinbo kahve makineleri tam size göre. Kahve makinesi çeşitleri şık tasarımlarıyla göz zevkinize hitap ederken, birçok özelliğiyle kahvenizi günün her anı için hazır tutuyor. 1.0-1.5-1.8 litre kapasite alternatifleri, damlatmama özelliği, çıkarılabilir filtre sepeti, yana açılabilir filtre sepeti seçeneği ve ısıyı muhafaza etme özelliği var. Yani tasarruf da sağlıyor. 

Ayten SERİN hurriyet.com.tr den alınmıştır...



YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.