Reklam Alanı - 1

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Başlatan bilgisayarcı, 03 Temmuz 2019, 22:34:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bilgisayarcı

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilir? Projektörün Özellikleri Nelerdir?

Projeksiyon Cihazı kullanımı her geçen gün artarken, en iyi projeksiyon cihazı arayışı da buna paralel olarak artmaktadır. BoyutDijital.com "Türkiye'nin Projeksiyon Sunum ve Satış Mağazası" mottosu ile yola çıkarak sektördeki kalitenin artmasını hedeflemektedir.

Projeksiyon satış konusunda farklı yaklaşımlar getirerek BoyutDijital.com olarak, projeksiyon kategorileri, projeksiyon filtreleme seçenekleri ile müşterilerin en doğru cihaza ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Projektör satın almak istediğinizde öncelikle projeksiyon odanızın boyutlarını iyi bilmeniz gerekmektedir. Oda boyutlarınız, aynı zamanda projeksiyon perdesi boyutlarınızı da size söyleyecektir. Ayrıca odanın aydınlık-karanlık durumunu alacağınız karartma perdelerle belirleyebilirsiniz. 3,5 metreden 4 metre görüntü alsanız da videodaki öğeleri yakalayamazsınız. genel olarak şöyle bir formülasyon üretilebilir; ekran genişliğinin 1,5 katı izleme mesafesi olması gerekiyor, bu oran 2 katına da çıkabilir. Örneğin 2 metre ekranınız var ise 2x1,5=3 metre mesafeden izlemenizi öneriyoruz.
 
Projektör Alırken İlk olarak Hangi Özelliklere Dikkat Edilir?
 
Projeksiyon Cihazı satın almak istediğinizde inceleme yapmak için bakmanız gereken başlıca özellikler; Çözünürlük, Işık Gücü-Parlaklık, Kontrast Oranı olmalıdır. Projeksiyon cihazlarının ikincil özellikleri ise kısa mesafe projeksiyon, kablosuz projeksiyon, HDMI projeksiyon, USB projeksiyon vs gibi özellikler olacaktır. 3D Projeksiyon cihazları da hızla genişlemekte ve önemli bir özellik olarak yerini almaktadır. Zoom oranı ve atış oranı da önemli özellikler arasındadır.
 
Büyük Ekran Her Zaman Daha İyi Demek Değildir!
 
Projektörleri büyük ekran istediğimiz için tercih ederiz, büyük ekran almak için projektörümüzü belli bir mesafeye çekmemiz gerekiyor, daha büyük ekran almak için belli mesafeye çektikçe ışık gücü ve kontrast düşecektir. Bu yüzden projeksiyon cihazlarının optimum gösterim aralığı vardır. Bu genelde 3 ile 5 metre arasındadır. Küçük odaya sahip yada kirişli engelli odalara sahip kullanıcılar kısa mesafe projeksiyon cihazını tercih edebilirler, anca dikkat edin kısa mesafe projektörlerde genelde zoom ayarı yoktur, yeni nesil cihazlarda yer yer görülmeye başlamıştır. Daha büyük ekran her zaman daha iyi görüntü anlamında değildir. Bunu anlamak için ışık gücü-kontrast ikilisine bakmak gerekir. Yanlış bir kanı sonucu net görüntü elde etmek için sadece parlaklığa ışık gücüne bakılıyor, ancak burada kontrast ile ilişkisine de bakmak gerekiyor. Örneğin; 3000 lümen ışık gücü, 3000:1 kontrastlı Optoma GT750XL cihazı ile 2100 lümen 20.000:1 kontrast oranına sahip Epson TW5910 cihazının verdiği ışık gücü aynı gibidir. (200 cm genişlikte ekran için) Elbette kontrast olarak tw5910 çok daha iyidir... Kısaca sadece ışık gücüne bakılmaz...
 
Projeksiyon cihazları güneşin altında izlemek gündüz direk gün ışığına maruz kalan odalarda seyredilmek için uygun değildir, ancak yine de gün ışığının direk vurmadığı aydınlık ortamlarda yada ışıkların spotların fazlaca bulunacağı ortamlarda 4000 lümen parlaklık ve fazlası duruma göre seçilebilir yada profesyonel projeksiyon cihazları tercih edilebilir.
 
Işık Gücü - Lamba Ömrü İlişkisi ve LED Projeksiyon Cihazları
 
Parlaklık arttıkça lamba ömrü düşer gibi bir genelleme yapabiliriz, hem yüksek parlaklık hem uzun ömürlü lamba projektör fiyatını arttıracaktır. Eko mod, Dinamik Eko mod gibi terimler lamba ömrünü uzattığı gibi daha düşük ışık gücünde kullanabilmenizi sağlar. Bir öğretmen düşünün sabah projeksiyonu normal modda, akşam olup hava kararınca eco modda kullanabilir.
 
 
LED Projektörler ise 20.000 - 30.000 saat lamba ömürleri ile ömürlüktür. Normal bir ev kullanıcısı için 5000-6000 saat yetecekken ve hatta ihtiyacı olmamasına rağmen lamba ömrü yüzünden led projeksiyon tercih etmek hatalı bir yaklaşımdır. TV gibi izleyecek ev kullanıcıları led projeksiyon tercih edebilir, playstation cafe, cafede maç yayınlayacak aynı zamanda tv gibi kullanacak mekan sahipleri led tercih edebilirler. Led projeksiyon cihazları karanlık ortamda kullanılmak üzere geliştirilmişlerdir.
 
USB Projeksiyon
  
LED Projeksiyon cihazları aynı zamanda HDMI projeksiyon ve USB projeksiyon cihazlarıdır. İçindeki medya oynatıcı yazılımı sayesinde USB'den video oynatabilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta USB oynatıcının hangi formatları desteklediğidir. Mevcut bulunan ve tercih edilen en popüler video sıkıştırma yöntemi MKV formatıdır. Örneğin Optoma ML500 cihazı MKV oynatamadığı için tercih edilmemiştir. Şimdilerde çıkan her projeksiyon cihazı MKV formatını destekliyor.
  
Diğer LED olmayan normal lambalı projeksiyonlarda USB A tipi girişleri genelde AVİ video formatını destekler, USB flash belleğinizin Fat32, NTSC gibi özellikleri de tanıması için önemli olabilir.
  
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus USB girişi özelliklerine bakarken Mikro USB, USB B, USB A isimlerine dikkat edilmelidir. Kontrol için, network için, harddisk için farklı donanımları tetiklemek için USB B girişi kullanılır ve normal flash bellek ile kullanılamaz.
  
Kısa Mesafe Projeksiyon
  
Büyük ekran almak isteyenler kısa mesafe projeksiyon alarak eco moda rahatlıkla kullanabilirler. Kısa mesafe projeksiyon cihazının en büyük avantajı parlaklığı bozmadan ışık gücünü kaybetmeden büyük ekran görüntü verebilmesidir.
  
Daha Koyu Siyahlar, Nar gibi kırmızı Elmalar için Yüksek Kontrast

  
Kontrast Oranı projektör satın alırken dikkat edilecek en önemli unsurlardan biridir. Dinamik ve statik kontrast oranı isimlerini görebilirsiniz. En doğrusu statik kontrast oranıdır bazı iyi firmalar Epson, Optoma, Viewsonic statik kontrast oranını da verirler. Dinamik kontrast projeksiyon cihazının ölçülen en iyi değeridir o değeri yakalamanız için o ortam ve boyutları oluşturmanız gerekir.
 
Projeksiyon Kontrast Oranları 
 
Zıtlık olarak Türkçe'ye çevrilen kontrast renk yoğunluğunu ifade eder. Renk skalasında kırmızının açıktan koyuya doğru giden seçenekleri mevcuttur ve yüksek kontrasta sahip bir projektöre sahipseniz kırmızı bir elmayı yoğun kırmızı görebilirsiniz. Yada ekranda siyah sahnelerde daha koyu siyahlar elde edebilirsiniz. Kontrast kısaca renk tonu kapasitesidir. Teknoloji geliştikçe daha yüksek kontrast oranları görebileceğiz.
 
LCD Projeksiyon mu DLP Projeksiyon mu?
  
En çok kafa karıştıran konulardan biridir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da duruma göre iyilik değişecektir. DLP projeksiyon teknolojisi, daha kompakt, daha az ısınan, daha az bozulan, daha ucuz yedek parça, daha uygun fiyatlar getirdi. LCD projeksiyon teknolojiside 3LCD teknolojisine kendisini yükseltmiştir. LCD projektörler renk tonlarını daha iyi verirken fiyat olarak biraz daha yüksektir. TV'de plazma-led savaşının projektör camiasındaki adı lcd-dlp karşılaştırmasıdır. DLP projeksiyonlarda 3d gözlükler çok daha uygun fiyatlıdır, lamba değişim ücretleri çok daha uygundur, bütçenizi zorlamaz. Kısaca ev kullanıcısı iseniz lcd projektör tercih edebilirsiniz, ancak ticari kullanıcılar yada sürekli kullananlar için DLP projeksiyon cihazı daha uygun olacaktır. LCD projeksiyonlar daha hassastır, "çalışırken hareket ettirmeyin" uyarısı her ne kadar şimdilerde gereksiz gibi görünse de LCD projeksiyon cihazları sayesinde çıkmıştır. DLP projeksiyonlarda rainbow effect svga yada xga cihazda full hd görüntü izlemeye çalıştığınızda oluşur, hd, full hd DLP cihazlarda rainbow effect göremezsiniz. Kısa mesafe projektörler özel lense sahiptir ve ancak lambaları diğer cihazlarla aynıdır, DLP projeksiyon da kısa mesafe yüzlerce cihaz bulabiliyorken lcd projeksiyonlarda kısa mesafe çok az cihaz vardır ve pahalıdır. Diğer yandan DLP projeksiyonlar USB giriş fazla içermezken 3LCD Projeksiyonların hemen hemen hepsinde USB A giriş bulunur. DLP Projektörler USB B girişi içerirler bunun ev kullanıcısına bir faydası yoktur.
 
Özetleyecek olursak; bütçeniz ve nerede kullanacağınız kullanım sıklığınız hangi teknolojinin size daha uygun olduğunu söyleyecektir. Ev kullanıcısı iseniz bütçenizin çıkabildiği son noktaya kadar zorlayıp 3lcd projeksiyon alabilirsiniz. Aynı bütçe ile daha iyi özelliklerde bir DLP projektör alabileceğinizi de unutmamalısınız.
 
Çözünürlük Bütçeyi Belirler!
 
Çözünürlük projeksiyon cihazlarında ister LCD ister DLP olsun bütçeyi belirleyen özelliktir. Benzer projeksiyonlar arasında belirgin fiyat farkları var ise çözünürlük değişmiş demektir. Full HD, HD, WXGA, XGA, SVGA en çok bilinen çözünürlüklerdir. WXGA 1280x800 pikselden oluşur. HD ize 1280x720 pikselden... Pek çok HD projeksiyon WXGA olmasının tek sebebi elektronik donanımlardır. İşlemcinin çalışma performansını etkilediği için genellikle 1280x800 doğal çözünürlük tercih edilir, yazılımsal olarak 720p verilir. Bu herhangi bir handikap oluşturmaz ancak terazide az farkla 720p önce gelir.
  
Full HD görüntü hd projektör ile de izlenebilir. Görüntü kalitesini etkileyen önemli faktörlerden biri de çalışma frekansıdır. Full HD Projeksiyon cihazları 24 Hz ile görüntü verdiklerini söylerler ve önemli bir özellik olarak sunarlar. Genelde projeksiyon cihazları 50-60 Hz frekansta çalışır. 24 Hz çalışma frekansında full hd projektör üretmek oldukça pahalı bir süreçtir. Donanımlar işlemci kaliteleri çok artmalıdır. 24 Hz insan gözünün algılayabildiği frekans aralığına en yakın rakamdır. Bu projeksiyon cihazında izlediğiniz görüntüyü gerçek hayattaki görüntüymüş gibi algılamanızı sağlar.
 
HDMI Projeksiyon ve 3D Projeksiyon

HDMI projeksiyon üzerinde HDMI girişi bulunan projeksiyon demektir. CD, DVD, Bluray gibi teknolojik gelişmeler, yerini daha iyi donanımlara bırakmaktadır. VGA, DVI, HDMI örneğini verebiliriz, yüksek kalitede ses ve görüntü dosyasını HDMI kablo ile dijital olarak taşıyabiliriz. Yeni gelişmiş donanımların tümü HDMI kablo gerektirir. Bu yüzden projeksiyon cihazınızı alırken hangi kaynaktan oynatacağınızda önem taşır.
 
3D Projeksiyon cihazlarında ise biraz daha ayrıntılar vardır. PC 3D Ready denilen sadece bilgisayardan HDMI kablo ile 3d veren projektörler HDMI 1.3 girişe sahiptir. Full 3D dediğimiz, playstation 3, xbox, digiturk dsmart dekoderi, 3d bluray oynatıcı gibi kaynaklardan 3d elde etmek için HDMI 1.4 özellikli giriş gereklidir. HDMI projektör alırken ve 3d projeksiyon cihazı ile ilgileniyorsanız bu özelliklere ve tabii ki kablonuzun da bu özelliklerde olmasına dikkat etmelisiniz.

HDMI giriş sayesinde projeksiyon hoparlöründen de ses alabileceğinizi unutmayın, projektörünüzün sesini açın, ancak bu ses okul, ofis gibi yerlerde sunumlarda idare etse de ev sinemasında kesinlikle ev sinema sistemi, ses sistemi gerekecektir. Ses görüntünün en büyük tamamlayıcısıdır.
 

Kaynak: http://www.boyutdijital.com/Projeksiyon-Cihazi-Alirken-Nelere-Dikkat-Edilmeli,DP-116.html



YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.