Reklam Alanı - 1

Okula Dönüş Kaygısına Dikkat

Başlatan habibocak, 22 Haziran 2019, 23:38:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Admin

Önder ÖNDEŞ

Eğitim döneminin başlaması, sadece ilk kez okula gidecek çocukları değil, uzun bir tatilden sonra tekrar eğitimine devam edecek bazı öğrencileri de telaşlandırabiliyor. Ancak bunu basit bir endişe olarak değerlendirmek çocuğunuzun eğitim hayatına zarar verebilir. Uzmanlar, aileleri okula dönüş kaygısına karşı uyarıyor. Sıklıkla ilköğretim çağındaki çocuklarda ortaya çıkan bu anksiyeteye karşı Kanada'da bu konuda çalışmalar yürüten danışmanlık platformu AnxietyBC'nin aileler için önerileri var.

ENDİŞELİ Mİ?

Okula dönüş ankisiyetesi yaşayan çocukların endişeleri birbirine benzer. Ergen ve çocuklar tatilin bitmesine birkaç gün kala, okulla ilgili konuları gözlerinde büyütmeye başlar. Çocuğunuzda okula dönüş kaygısı varsa, şu tarz cümleleri daha çok duyarsınız:

"Yeni öğretmen iyi biri değilse, ben ne yapacağım? Diğer arkadaşlarım da benimle aynı sınıfta olacak mı? Öğle yemeğini kiminle yiyeceğim? Bu seneki dersleri anlayamazsam? Ben okuldayken, anneme ve babama kötü bir şey olursa?"

Bu gibi endişeler, okulun ilk günlerinde normal karşılanabilir. Ancak uzmanlar uyarıyor: "Bu tip kaygılar birkaç hafta içinde geçmeyerek, şiddetlenirse, vakit kaybetmeden ona yardımcı olun."

NASIL DAVRANMALIYIM?

İşe, temel ihtiyaçlarını gidermekle başlayın. Çünkü hiçkimse aç ya da yorgunken sorunlarıyla mücadele edemez. Kaygıya kapılmış çocuklar, sık sık yemek yemeyi unutur, acıktığını hissetmez, uykusunu yeterince almaz. 

Korkularını paylaşması için cesaretlendirin: Çocuğunuza onu neyin endişelendirdiğini sorun ve bu düşüncelerinin 'normal' olduğunu söyleyin. Okulu açılmadan önce ve dersler başladıktan sonra ilk hafta düzenli olarak onu dinleyin. Kimi çocuklar yatmadan hemen önce ya da yemek yerken sizinle daha rahat konuşabilir. Ergenlerle, konuşmanın yoğunluğunu hissetmeyecekleri alışveriş ya da yürüyüş gibi aktiviteler sırasında sohbet ederseniz, size daha iyi açılabilirler. 

Çözümünüz yoksa güvence vermeyin: Çocuklar, genelikle endişelerini giderebilecek bir güvence arayışı içine girer. Problemi çözmeye dönük bir adım atmadan onlara asla "Endişelenme" ya da "Her şey yoluna girecek" demeyin. Bunun yerine çocuğunuzu, sorunlarını çözecek yeni yollar geliştirmesi için cesaretlendirin. Şu tarz cümleleri deneyebilirsiniz: "Diyelim ki en kötüsü oldu, ne yapacaksın" ya da "Hadi şu durumu nasıl çözebileceğin konusunda biraz düşünelim". Bu sayede bazı durumlarla nasıl baş edebileceği konusunda çocuğunuza koçluk yapma fırsatı yakalarsınız.

Ona yardım edebilirsiniz
Kaygıyı gidermek için belli periyotlarla çocuğunuzla yapabileceğiniz birçok aktivite var. İşte onlardan bazıları:

Bir hafta önce
· Uzun bir tatilden sonra okul zamanı alışkanlıklarına dönme vakti geldi. Erken uyanma, kahvaltı saati gibi rutinleri hatırlaması için en az bir hafta önce bu programa başlayın. 

· Okul planları için yardımcı olmayı önerin.

· Okul araç-gereçleri için birlikte ihtiyaçlar listesi oluşturun. Keyifli bir alışverişe çıkın.

· Kaygıyı kontrol altına almasını sağlayan nefes ve vücut egzersizleri konusunda çocuğunuzu bilgilendirin.

Birkaç gün kala

· Kimi okullar yeni öğrencileri için buluşmalar düzenliyor. Çocuğunuzun bunlara katılmasını sağlayın. 

· Kıyafet seçiminde ona yardımcı olmayı önerin. 

· Birlikte çantasını hazırlayın, kitap ve defterlerini düzenleyin. Çalışma masasını organize edin.

Okulun ilk günü 

· Okula arkadaşları ile birlikte gitmesi için yardımcı olun.

· Öğretmenine çocuğunuzun kaygılarından bahsedin. Eğer sizden ayrılmakta zorlanıyorsa öğretmenden destek alın. 

· En önemlisi de, çocuğunuzun cesur davranışlarını övün ve ödüllendirin.

HÜRRİYET



Benzer Başlıklar (5)

0 Yanıtlar
1096 Gösterim

0 Yanıtlar
1219 Gösterim

0 Yanıtlar
1076 Gösterim

0 Yanıtlar
1021 Gösterim

YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.