Türkiye İle Moldova Arasında Mesleki Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması İmzalandı

Türkiye İle Moldova Arasında Mesleki Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması İmzalandı
Yayınlama: 06.05.2025
59
A+
A-

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Moldova Eğitim ve Araştırma Bakanı Dan Percuin, eğitim alanında iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirecek ve Moldova’da yapımı tamamlanan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Moldova Koleji’nin açılabilmesi adına gerekli hukuki altyapıyı sağlayacak “Mesleki Eğitim Alanında İş Birliği Protokolü”nü imzaladı.

Bakan Yusuf Tekin ile Moldovalı mevkidaşı Percuin, video konferans yöntemi ile katıldıkları programda, Türkiye ile Moldova arasında eğitim alanındaki iş birliğini geliştirmek ve bu kapsamda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gagauzya Özerk Bölgesi Komrat şehrinde inşa edilen Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Moldova Koleji’nin kurulmasına yönelik hukuki temeli sağlamak amacıyla “Mesleki Eğitim Alanında İş Birliği Protokolü”nü imzaladı.

Toplantıda konuşan Bakan Yusuf Tekin, Türkiye ile Moldova arasındaki ilişkilerin 1900’lı yıllardan bugüne verimli bir şekilde ilerlediğini belirtti. Tekin, “Son olarak bugün müzakerelerini tamamladığımız ve mutabakata vardığımız mesleki eğitim alanında iş birliği protokolü de bu ilişkilerini daha iyi bir noktaya taşıyacak diye ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Moldova’da hâlihazırda yirmi iki yıldır faaliyet gösteren Kongaz Süleyman Demirel Moldova Türk Koleji ile eğitim ilişkilerimizin varlığından memnuniyet duymaktayız.” diyen Bakan Tekin, “TİKA tarafından yapımı tamamlanan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Moldova Koleji’nin açılmasıyla da ilişkilerimiz inşallah yeni bir boyuta evrilmiş olacak.” dedi.

Tekin, “Ülkemiz ile Moldova arasında hâlihazırda parlamenterler arası dostluk, ticaret, eğitim ve burs gibi konularda ilişkilerimiz hızla yürüyor. Mevcut eğitim ilişkilerimize de bugün inşallah yeni bir boyut kazandıracağız. İmzalanacak protokolün hayata girmesiyle beraber, ekiplerimiz hızlı bir şekilde bir araya gelip en kısa zamanda okulumuzun eğitim ve öğretim süreçlerine başlaması için gerekli tedbirleri alacaklardır. Bu vesileyle bu protokolün imzası sürecinde emeği geçenlere başta Sayın Bakan olmak üzere şükranlarımı sunarım.” diye konuştu.

Türkiye’de eğitim alanında gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili bilgi paylaşan Bakan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz dijital dönüşüm alanında çok önemli mesafeler kaydetti. Özellikle 2010 yılından itibaren başlattığımız Fatih Projesi’yle öğrencilere ve öğretmenlere eğitim öğretim süreçlerinde teknolojinin, teknolojik yeniliklerin kullanılması açısından çok önemli bir imkân sağlandı. Dersliklerimizin neredeyse tamamında internet erişimi olan etkileşimli tahtalar var. Dünyanın en büyük eğitim içerik ağlarından biri olan EBA üzerinden okullarımız teknolojik gelişmeleri öğretmenlerimiz aracılığıyla yaygın bir şekilde kullanıyor. Bu sadece örgün eğitim çağındaki çocuklarımız için değil, aynı zamanda yaygın eğitim kapsamında da aynı teknolojik imkânları kullanmaktayız. Yakın zamanda da yapay zekâ uygulamaları ile desteklenmiş yeni projelerimiz de bir bir hayata geçmeye başladı. Biz bu anlamda teknolojiyi okullarda, eğitim öğretim süreçlerinde en yaygın kullanan eğitim bakanlıklarından biriyiz.”

“Mesleki ve teknik eğitim alanında da çok ciddi mesafeler katettik”

Tekin, Türkiye’de mesleki ve teknik alanda çok ciddi mesafelerin katedildiğini kaydederek, “Özellikle 2014 yılından itibaren çok hızlı gelişen ekonomik gelişmelere adapte olabilen değişiklikler yaptık. İnşallah buradaki tecrübelerimizi de Moldova’da yapacağımız bu ikili anlaşmayla hayata geçirmiş olacağız.” değerlendirmesini yaptı.

Tekin şunları söyledi: “Ayrıca yine dünyada çok az örneği olan yeni bir yöntem geliştirdik, yeni bir ölçek geliştirdik. Ulusal zekâ ölçeği geliştirdik. 37 zekâ alanını kapsayan bu ölçek, hâlihazırda dünyada bu anlamda geliştirilmiş en kapsamlı zekâ ölçeğidir. Bu yıl itibarıyla onu da TÜBİTAK’la ortak olarak hayata geçirdik. Bu konudaki tecrübemizi de yine ortak kullanabileceğimiz bir ölçek olarak, sizinle birlikte bu ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Aynı şekilde eğitimde gelişen teknolojilerin kullanılması ve yaygınlaştırılmasıyla ilgili geçtiğimiz yıl bir gelenek başlattık. Bir eğitim teknolojileri zirvesi organize ediyoruz. Bu yıl da inşallah 20-22 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da düzenliyoruz. Hem sizin hem de bu anlamda ilgili arkadaşların zirvemizde, fuarımızda bulunmalarından çok mutlu olacağız.”

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Moldova Koleji ile ilgili bilgi veren Bakan Tekin, protokol kapsamında hayata geçecek olan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Moldova Koleji’nde her iki ülkenin ihtiyaçlarına hizmet edecek bilişim teknolojileriyle, elektrik ve elektronik teknolojisi alanlarında eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüleceğini belirtti.

Tekin, konuşmasına şöyle devam etti: “Okul binamızda on dört tane 24 kişilik sınıf, bir teknoloji dersliği, 4 mesleki laboratuvar, bir resim ve müzik atölyesi, birer tane kimya ve fizik laboratuvarı, 4 adet etüt odası, kütüphane, 250 kişilik konferans salonu, öğretmen, idareci ve veli görüşme odaları, yemekhaneleri, mutfakları, kantinleri ve benzeri bölümleri var. Gerçekten güzel bir okul oldu. Bu vesileyle hem TİKA’ya hem de sizlere teşekkür ediyoruz. İnşallah, okulumuz eğitim öğretim sürecinde ciddi ivme oluşturacaktır.”

Tekin toplantıda, Türkiye Maarif Vakfının Moldova’da hayata geçmesiyle ilgili ise şunları söyledi: “Uluslararası eğitim veren diploma programlarıyla rekabet edebilecek bir marka üretmek adına Türkiye Maarif Vakfı kuruldu ve Türkiye Maarif Vakfı şu anda 55 ülkede 100 binden fazla öğrenciye eğitim veren bir uluslararası diploma programı olma yolunda hızla devam ediyor. Türkiye Maarif Vakfı Başkanı da burada. Moldova’da da eğitim öğretim süreçlerinde size katkı vermek konusunda istekliler.”

Percuin: “Moldova için çok önemli bir yatırım”

Moldova Eğitim ve Araştırma Bakanı Percuin de yaptığı konuşmada, “İş birliği protokolünü imzalamak üzere bir araya gelmekten dolayı büyük bir onur duyuyoruz. İki ülkenin iş birliğini artırması, güçlü ilişkilerine katkı sağlayacaktır.” dedi.

Percuin şunları söyledi: “Söz konusu iş birliği protokolü ile sadece becerilerin geliştirilmesi, teknoloji ve mühendislik alanlarında da bilgi ve becerilerin geliştirilmesini sağlamakla kalmayacağız, aynı şekilde Moldova bölgesindeki kalkınmaya da bu anlaşmanın hizmet edeceğini düşünüyoruz. Türk hükûmetine bu destekleri için teşekkür etmek isteriz. Özellikle altyapı noktasında yüksek, kaliteli bir eğitim çevresinin oluşturulması için verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Umarım geleceğe yönelik iş birliğimizi daha da güçlendirecektir. Moldova Cumhuriyeti adına ve Moldova Eğitim ve Araştırma Bakanlığı adına bir kez daha sizlere teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Umarız, eğitim alanındaki bu iş birlikleriyle alakalı bir mükemmeliyet modeli haline gelecektir. Gerçekten bizim için çok önemli bir proje bu. Ayrıca İstanbul’daki zirveye katılmak isteriz. Çok teşekkürler davetiniz için.”

Konuşmaların ardından iş birliği protokolü imzalandı.

MEB

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Whatsapp Doküman Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.