MemurSen Başkanı Ali YALÇIN’dan Memur Maaş Zamları İle İlgili Açıklama

MemurSen Başkanı Ali YALÇIN’dan Memur Maaş Zamları İle İlgili Açıklama
Yayınlama: 03.07.2025
1.512
A+
A-

Memur Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN’da Memur Maaş Zamları İle İlgili Açıklama:

KAYIPLAR, ENFLASYON FARKIYLA DEĞİL REFAH PAYIYLA TELAFİ EDİLMELİDİR

2025 yılının Haziran ayı enflasyon oranı %1,37 ve 6 aylık enflasyon %16,67 olarak açıklandı. %10,07 enflasyon farkıyla birlikte kamu görevlileri ve emeklilerinin maaş/ücret artışı %15,57 olarak kayıtlara geçti. Bu oranlarla birlikte; en düşük kamu görevlisi maaşı (bekar, sendikalı) 41.120 ₺’den 47.520 ₺’ye, en düşük kamu görevlisi emeklisi aylığı 19.570 ₺’den 22.615 ₺’ye yükselecektir.

Henüz maaş ve ücretlere artış gelmeden Temmuz ayından itibaren doğalgaza gelen zam ve Haziran ayı içerisinde piyasada yaşanan anlık değişimin, enflasyon rakamlarına yansımasa da ceplerimize yansıdığını yaşayarak görüyoruz. Açıklanan enflasyon rakamları ile sosyal hayatta yaşanan enflasyon arasındaki uçurum, bütün bireyler tarafından gün geçtikçe daha derinden hissedilmektedir. Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki kayıp hızı artarak devam etmektedir.

Geçim derdinin arttığı, kira fiyatlarının uçtuğu, maaş ve ücretlerin yoksulluk sınırıyla açlık sınırı arasında sıkıştığı bir dönemde kamu görevlilerimize ve emeklilerimize refah payı verilmesi ve iyileştirme yapılması şart olmuştur.

HAKEMİN YETERSİZ KARARININ FATURASINI KAMU GÖREVLİLERİMİZ ÖDEMESİN Hakem Kurulu’nun yetersiz Kararı sonrasında maaş ve ücretler;

2024 yılının birinci döneminde Mart ayından,

İkinci döneminde Ekim ayından,

2025 yılında ise Şubat ayından itibaren enflasyona yenildi. Kuşkusuz aynı senaryo ikinci dönemde de yaşanacaktır. %5’lik artışın bu koşullarda kamu görevlisini koruması mümkün değildir.

Kamu görevlilerimiz ve emeklilerimiz yetersiz ve gereksiz kararın faturasını; cebinden ödeyerek, harcamalarından vazgeçerek, sosyal hayatından kısarak ve borçlanarak ödemeye devam ediyor.

Piyasada gerçekliği bulunmayan, beklenen ve hedeflenen enflasyonla yakından uzaktan alakası olmayan Hakem Kurulu Kararı’na karşılık, sadece enflasyon farkıyla kayıplarımızın telafi edilmesi de mümkün değildir. Hakem Kurulu Kamu İşverenin teklif ettiği,

2024 için (%15+%10) artışa onay verdi: enflasyon %44,38 olarak gerçekleşti.

2025 için (%6+%5) artışa onay verdi, enflasyon tahmini %15’di, sadece ilk 5 ayda gerçekleşen enflasyon, tahmin edilen enflasyonu geçti. Bu kadar büyük sapmaların olduğu, beklentilerin hiçbir şekilde enflasyona yaklaşmadığı bir piyasada; “ücretleri baskılarsak enflasyon düşer” farazi düşüncelerin kurbanı kamu görevlilerimiz olmamalı, refah payı ile kayıplar telafi edilmelidir.

EMEKÇİLER MAĞDUR EDİLMEMELİ, ALIN TERİNİN HAKKI EKSİKSİZ VERİLMELİ

Kamuda çalışan işçi kardeşlerimizin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Her ne kadar aynı yıllar içerisinde toplu sözleşme görüşmeleri gerçekleştirsek de hükümlerin uygulanması farklı dönemlerde uygulanmaktadır. Nitekim 2025 yılına ilişkin ücret artışları halen belli olmayan, 6 aydan fazladır cebinden, ekmeğinden, harcamalarından kısarak hayatını devam ettirmeye çalışan işçilerin sözleşmesi de bir an önce tamamlanmalıdır.

Kamu İşvereninin, 2025 yılı için 6 aylık gerçekleşen enflasyonu görerek teklif sunduğu, kamu görevlileri için 6 ay sonrası tahmin, tutmayan hedef ve gerçekleşmeyen enflasyon üzerinden artış teklif ettiği unutulmamalıdır.

Kamu görevlilerimizin 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmesi Ağustos ayında başlayacak. Ağustos ayı içerisinde tamamlanacak olan görüşmelerin süresinin zaten yetersiz ve kısa olduğunu biliyoruz.

Bu yüzden kamu işçisi kardeşlerimizin toplu iş sözleşmesi en yakın zamanda uzlaşmayla tamamlanmalı, alın terinin hakkı eksiksiz verilmeli ve çalışma hayatında barışı tesis edecek şekilde sonuçlanmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.