18 Ocak 2018, 15:13:17

Haberler:


Tekniker, Teknisyen ve Programcı Ortak Donanım Ders Notu ve Soru Örnekleri

(Okunma sayısı 7184 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
Tekniker, Teknisyen ve Programcı Ortak Donanım Ders Notu ve Soru Örnekleri

1. 70 Tane Donanım Sorusu eklendi.

2. 70 Tane Donanım Soru ve Cevapları eklendi.
Son Düzenleme: 25 Şubat 2015, 22:48:37 Gönderen: Admin

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
1. Aşağıdakilerin hangisinde PnP’nin anlamı verilmiştir?
A) Tak ve Çalıştır
B) Uyumlu Donanım
C) Sistem Performansı
D) Aygıt Yöneticisi

2. Verilenlerden hangisi mikroişlemcinin yapısını oluşturmaz?
A) Sinyal üretici
B) İletim yolları
C) Kaydedici
D) Sayıcı


3. Bilgisayarın güç düğmesine basıldığı andan tibaren ilk aktif olan birim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ram bellek
B) Harddisk
C) Disket sürücü
D) ROM BIOS

4. LCD ekranlarda üretim hatası sonucu oluşan noktalara ne ad verilir?
A) Nokta aralığı
B) Renk derinliği
C) Ölü nokta
D) Gölge maskesi

5. Hangi ekran kartının hızı en büyüktür?
A) PCI
B) AGP 2x
C) PCI-Ex1
D) AGP 4x

6. Bilgisayardaki verilerin kalıcı olarak saklandığı yer aşağıdakilerden hangisidir?
a. İşlemci
b. Sabit Disk Sürücüsü
c. RAM
d. Anakart

7. Türkçe diline göre hazırlanmış olan klavye aşağıdakilerden hangisidir?
a. Q Klavye
b. F Klavye
c. Kablosuz Klavye
d. Kablolu Klavye

8. Bilgisayar sisteminde en küçük kapasite (hafıza) birimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Byte
B) Gigabyte
C) Megabyte
D) Bit

9. Aşağıdakilerden hangisi ana donanım birimidir?
A) Yazıcı
B) Tarayıcı
C) Ethernet Kartı
D) Ekran Kartı

10. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar donanımı değildir?
a. Klavye
b. Güç Kaynağı
c. Daktilo
d. Ses Kartı

11. Aşağıdaki birimlerden hangisiyle bilgisayardan veri çıkışı yapılabilir?
A) Ram
B) Mouse
C) Ekran
D) Klavye

12. Aşağıdakilerden hangisi Merkezi İşlem Birimi(İşlemci) ile ilgili yanlış bir bilgidir?
A) Bilgisayar hızını etkileyen bir donanımdır.
B) Komutları alıp gerekli donanımlara iletir.
C) Bilgisayarın beyni gibi işlem yapar.
D) Çalışan programın dosyalarının tutulduğu yerdir

13. Aşağıdakilerden hangisi Bilgi Çıkışı Ünitelerinden (Çıkış birimi) değildir?
A) Fare
B) Monitör
C) Yazıcı
D) Hoparlör

14. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın çevre birimlerindendir?
A) Klavye
B) Fare
C) Yazıcı
D) Ekran(Monitör)

15. Aşağıdakilerden hangisi ADSL modem çeşitlerinden değildir?
a) USB Modem
b) PCI Modem
c) Dial-Up Modem
d) Kablosuz Modem

16. Dizüstü bilgisayarlar için üretilen ağ arabirim kartı hangisidir?
a) PCMCI
b) PCI
c) ISA
d) USB


17. Bilgisayardaki yazı ve resimleri kağıda yazdırmaya yarayan araca ne denir?
A) Kamera
B) Klavye
C) Yazıcı
D) Faks Makinası

18. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın çevre birimlerindendir?
A) Fare
B) Kasa(Sistem Birimi)
C) Kamera
D) Ekran(Monitör)

19. Bilgisayara takılı hoparlör ne işe yarar?
A)Bilgisayardan çıkan sesleri duymamızı sağlar.
B)Bilgisayardaki yazı ve resimleri kağıda yazar.
C)Bilgisayarı hızlandırır.
D)Sesleri bilgisayara kaydeder.

20. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın ana birimlerindendir?
A) Hoparlör
B) Klavye
C) Anakart
D) Modem

21. Aşağıdakilerden hangisi dış donanım birimi değildir?
a) Hoparlör
b) Anakart
c) Kamera
d) Klavye

22. Aşağıdakilerden hangisi iç donanım birimi değildir?
a) Ram
b) Ekran Kartı
c) İşlemci
d) Tarayıcı

23. Bilgisayarda görüntülü konuşma yapmamızı sağlayan dış donanım aşağıdakilerden hangisidir?
a) Web-CAMERA
b) Hoparlör
c) Fare
d) Klavye

24. Bilgisayarda monitöre görüntü gönderen iç donanım parçası aşağıdakilerden hangidir?
a) TV Kartı
b) İşlemci
c) Ekran Kartı
d) Ses Kartı

25. Aşağıdaki iç donanımlardan hangisi bilgisayarın bütün dosyaların (sistem dosyaları, resim, müzik, video, oyun vb.) durduğu ve bilgi deposu olan parçadır?
a) Sabit disk (Harddisk)
b) TV Kartı
c) Ekran Kartı
d) Ses Kartı

26. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın dış donanımına ait parçadır?
a) Monitör
b) Klavye
c) Fare
d) Hepsi

27. Bir bilgisayarı oluşturan tüm parçalara ne denir?
a) Bilgisayar oyunu
b) Donanım
c) Yazılım
d) Bilgisayar Programı

28. Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana kısma ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir?
A) 2 kısıma ayrılır. Yazılım ve donanım.
B) 3 kısıma ayrılır. Yazılım, donanım ve windows .
C) 2 kısıma ayrılır. Windows ve Microsoft Office.
D) 2 kısıma ayrılır. Kasa ve ekran

29. Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan parçaya ne denir?
A) İşlemci
B) Ram
C) Sabit Disk
D) Anakart

30. Ekran üzerindeki komut düğmelerine tıklayıp aktif hale getirmek, seçmek ve taşımak gibi birçok işe yarayan aygıtın adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yazıcı(Printer)
B) Monitör
C) Fare (Mouse)
D) Klavye

31. Aşağıdakilerden hangisi işlem birimi elemanlarından biridir?
A) Ram Bellek
B) Tarayıcı
C) Çizici
D) Oyun çubuğu
E) Kamera

32. Güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen taşınabilir bir bellek çeşididir. ‘
Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
a-) Flash Bellek
b-) Hard Disk (Sabit Disk)
c-) Ram Bellek
d-) Yazı

33. ‘Üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bir bilgisayar giriş birimidir.’
Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
a-) Mouse (Fare)
b-) Klavye
c-) Kasa
d-) Monitör (Ekran)

34. Aşağıda klavye ile ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Klavyeler F ve Q olmak üzere iki çeşittir.
B) Klavye üzerinde özel karakterler vardır
C) Bazı tuşların birden çok görevi olabilir.
D) Klavye çıkış donanımıdır

35. Aşağıdakilerden hangisi iç donanım birimidir?
A) Ram bellek
B) Yazıcı
C) Hoparlör
D) Tarayıcı

36. Bilgisayarları oluşturan elektronik devre ve aygıtlara ne ad verilir ?
a) Harddware
b) Software
c) Compitur
d) Cpu
e) USB

37. ‘Veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır.’
Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
a-) Flash Bellek
b-) Hard Disk (Sabit Disk)
c-) Ram Bellek
d-) Yazıcı

38. Bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayan donanım hangisidir?
A) Hub
B) Router
C) Ethernet Kartı
D) Switch
E) Repeater

39. “Serkan bilgisayarını yüksek voltajdan korumak ve elektrik kesintilerinde bir süre bilgisayarını kullanmak istemektedir.” Buna göre Serkan’ın aşağıdakilerden hangisini satın alması gerekir?
A) Anti-Virüs Programı
B) Kesintisiz güç kaynağı (ups)
C) Güçlü bir Kasa
D) Modem
E) Jenerator

40. Genellikle ticari firmalarda muhasebe yazıcısı olarak kullanılan yazıcı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lazer
B) Mürekkep Püskürmeli
C) Nokta Vuruşlu
D) Renkli yazıcı
E) Çizici

41. CPU ile donanımları haberleştiren programlar,
I. BIOS’ta
II. Genişleme yuvalarına takılan kartın BIOS’unda
III. bileşenin sürücüsünde
Bulunabilir.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
a) I
b)I-II
c)I-II-III
d)I-III

42. Aşağıdakilerden hangisi PCI veri yolları için yanlıştır?
A) PCI yuvaları beyaz renktedir.
B) 32 bitlik ve 64 bitlik sürümleri ile piyasada bulunmaktadır.
C) PCI veri yolu tak-çalıştır desteklidir.
D) 8.3Mhz saat hızında çalışır.

43. NCQ nedir?
a) İde disklerde bulunan bir kayıt teknolojisidir.
b)Sata disklerde bulunan bir kayıt teknolojisidir.
c)Dikey kayıt teknolojisidir.
d)En az kafa hareketi için komut sıralarını değiştiren teknolojidir

44. HT nedir?
a) High Transmission : Yüksek veri aktarımı
b)Hide Session : Gizli Oturum
c)Hyper Threading : Çoklu İş Parçaçıkları
d)Hide Code : İşlemcideki Özel Kodlar

45. Anakarta güç aktaran girişe ne ad verilir?
a)P1
b)P2
c)P3
d)P4

46. Hangi disklerin performansı en yüksektir?
A)sata
b)ide
c)SSD
d) Hibrit

47. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar çeşidi değildir?
A) Ana Bilgisayar
B) Mini Bilgisayar
C) Dizüstü Bilgisayar
D) Ev Bilgisayarı

48. MBR nedir?
a) depolama birimi şemasıdır.
b)Bölümlendirme tablosudur.
c)Diskin verilere erişim zamanıdır.
d)HDD üzerinde, Sistemin açılmaya başlıyacağı ilk sektördür.

49. Aşağıdakilerden hangisi işlemciyle ilgili değildir?
a)ALU
b)Kontrol Birimi
c)Register
d) Ras to Cas

50. Bilgisayar kapandığında içindeki bilgilerin silindiği bellek hangisidir?
a) Harddisk
b) Bios
c) RAM
d) Flashdisk



Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 00:39:07 Gönderen: Admin

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
51. İşlemci içindeki önbellek hangi ram yapısındadır?
a) Sram
b)Dram
c)EEPROM
d)EPROM

52. Bilgisayarda hoparlöre ses gönderen iç donanım aşağıdakilerden hangisidir?
a) RAM
b) Ses Kartı
c) İşlemci
d) Klavye

53. Adres yolu nedir?
a) Cpu ile Ram arasında, bellek adreslerinin taşındığı yoldur.
b) Cpu ile Ram arasında,verilerin taşındığı yoldur.
c) Cpu-Gpu arasındaki yoldur.
d)Cpu ile Ram arasında,kontrol sinyallerinin taşındığı yoldur.

54. Standart bir güç kaynağında hangi kablolar kısa devre yapılarak güç kaynağı aktif hale getirilebilir?
a)Kırmızı-Siyah
b)Yeşil Siyah
c)Turuncu Yeşil
d)Sarı Siyah

55. I/O ile ilgilii aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Her aygıtın i/o adresi farklıdır.
b) Adres yolları 32 bittir.
c) I/O adresleri 2lik tabanda gösterilirler.
d) Görünen ilk I/O temel I/O2dur.

56. Aşağıdakilerden hangisi donanım bileşenlerinin Cpu ile haberleşme yöntemlerinden biri değildir?
a) I/O Adresleri
b) Kesmeler(IRQ)
c) DMA kanalları
d)Boot Sektör

57. Sabit diskte Geometri teknolojisi nedir?
a) HDD üzerinde saklanan,silindir,iz ve sektör bilgilerinin tutulduğu fiziksel alandır.
b) Disk kafasının istenilen bölgeye konumlanmasını sağlayan teknolojidir.
c) Plaka üzerindeki hava filtresidir.
d) Dönüştürme işlemidir.

58. Raid için HDDlerin hangi disk türüne dönüştürülmesi gerekmektedir?
a) SCSI
b)temel
c)dinamik
d)SSD

59. Port ne demektir?
a) Giriş Birimi
b) Çıkış Birimi
c) Bağlantı Noktası
d) Taşınabilir Birim

60. Kağıt üzerindeki resim, fotograf ve metinleri optik olarak tarayan ve onları bilgisayarın kullanabileceği sayısal verilere dönüştüren cihaza ne ad verilir ?
a) Yazıcı
b) Kamera
c) Scanner
d) CD-ROM
e) Modem

61. Mustafa 4,7 gblik İSO dosyasını Harici Hddsine kopyalayamıyor? Sebebi ne olabilir?
a) disk ntfs ile biçimlendirilmiştir.
b) disk fat32 ile biçimlendirilmiştir.
c) disk Winfs ile biçimlendirilmiştir.
d) ActiveX denetimlerinden gerekli izinleri vermelidir.

62. Bir klavyenin Q Klavye ya da F Klavye olduğunu nasıl anlarız?
a) Klavyede harflerin başladığı ilk tuşa bakarız.
b) Klavyenin üzerinde hangisi olduğu yazar.
c) Klavyenin markasına göre değişir.
d) Klavyenin hangisi olduğunu anlamamız mümkün değildir.

63. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Firmware,Rom yongalarına yazılmış programları ifade eder.
b) Software, silinebilir ortamlara kaydedilmiş programlardır.
c) BIOS’ları anakart üreticileri yazmazlar.
d)Cmos lar EEPROM yapıdadırlar ve elektrik kesildiğinde silinmezler.

64. Bilgisayarda gücü en çok harcayan bileşen hangisidir?
a)HDD
b)CD-DVD
c)İŞLEMCİ
d)ANAKART

65. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) PageFile Ramin bir kısmının HDD gibi kullanılmasıdır.
b) Ram üzerinde sürücüler de yer alır.
c)Programlar ve veriler gerek duyulmadıkları zamanlarda yığın depolama alanlarında tutulurlar.
d)Cmos, EEPROM, ROM, Flash gibi hafıza türleri vardır.

66. ECC ram için,aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
a) Daha hızlı ve performanslı çalışan Ramlerdir.
b)Genelde sunucu sistemlerde kullanılırlar.
c)Ecc Ram kullanımı için,ECC uyumlu anakart olmalıdır.
d)ECC,ramlere ilave edilen hata düzeltme mekanizmasıdır.

67. Aşağıdakilerden hangisi ekran kartıyla ilgili değildir?
a) HDMI
b) DVI
c) COMPOZİT
d) DB

68. Spd nedir?
a) Speed Personalite Data Bus
b) Ramin daha hızlı çalışmasını sağlayan yonga
c) Ram bilgilerini sisteme ileten yonga
d) Senkron-Polarite-Data

69. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Soft power anakartlarda sistem kapatılsa bile anakart üzerinde belirli bir gerilim vardır.
b) Anakart teknolojisi PCB,üzerindeki yollar ise TRACES olarak isimlendirilir.
c)Onboard,bileşenin dahili olarak anakart üzerinde bulunmasına verilen isimdir.
d)Dual Channel anakartın çift katmanlı tasarımına denmektedir.

70. Ahmet bilgisayarını fare ile açıp kapatmak istiyor. Bunu yapmadan önce BIOS’tan hangi ayarı yapmalıdır?
a) Farenin İRQ’sunu 1 yapmalıdır.
b)USB fare iptal edilmelidir.
c)S3 Suspend to Ram özelliği aktif hale getirilmelidir.
d)Gelişmiş Güç seçeneklerinde fareyi aktif hale getirmelidir.

71. İşlemciler için Thermal Design Power(TDP) özelliği ne işe yarar?
a)Maksimum yükte gereken gücü gösterir.
b)İşlemcinin önbelleklerine dair stantdartlardır.
c)Akümülatörün ısınma problemini çözen teknolojidir.
d)İşlemcide komutların birden fazla alanı kullanmasıdır.

72. Aşağıdakilerden hangisi depolama birimi değildir?
A) İşlemci
B) Ethernet Kartı
C) Rom
D) Anakart

73. Hızlı bir bilgisayar almak için mağazaya giden Ayşe ürün özelliklerinden hangi ikisine öncelikle dikkat etmelidir?
a)CPU-EKRAN KARTI
b)CPU-RAM
c)HDD-CPU
d)RAM-HDD

74. İşlemci nedir?
A) Bilgisayarda gerçekleştirilen tüm işlemleri yürüten ya da işlemlerin diğer donanım elemanları tarafından yürütülmesini sağlayan donanım elamanı.
B) Bilgisayardaki tüm donanım elemanların iskeletini oluşturan donanım elemanı
C) Bilgisayarda o an çalıştırılan programların bilgilerini tutan ve bilgisayar kapatıldığında üzerindeki bilgilerin silindiği donanım elemanı.
D ) Bilgisayarın internete bağlanmasını sağlayan donanım elemanı

75. Bilgi saklama donanımına neden gereksinim duyulur?
A) Elektrik kesilince ana bellekteki bilgiler silindiğinden
B) Veri ve programları başka yerlere taşımak gerektiğinden
C) Önceden üretilmiş bilgilere tekrar tekrar ulaşmak gerektiğinden
D) Ana bellek kapasiteleri nispeten küçük olduğundan
E) Yukarıdakilerin hepsi

76. Kablosuz ağ sinyalleri mesafe uzadıkça zayıflar ve etkisini kaybeder. Üç katlı bir binanın her katında kablosuz internet kullanmak isteyen bir kullanıcı, bu sorunu ortadan kaldırmak için aşağıdaki ağ donanımlarından hangisini kullanmalıdır?
A) Repeater
B) Hub
C) Router
D) Switch
E) Kablosuz Modem

77. “Farklı ağlardaki cihazların birbirleriyle haberleşmesini ………. temin eder.” Aşağıdakilerden hangisi boş kısma gelecek donanım birimidir?
A) Hub
B) Repeater
C) Router
D) Swich
E) Ethernet Kartı

78. I. Bilgisayarda mantıksal işlemler yapar.
II. Aritmetik işlemler yapar.
III. Donanımlar arası veri iletişimini denetler.
Yukarıda özellikleri verilen donanım hangisidir?
A) Ana Bellek(RAM)
B) Ana kart
C) CPU
D) Ethernet Kartı
E) Hard Disk

79. Aşağıdaki bilgisayar çeşitlerinden hangisinin hız ve kapasitesi diğerlerine göre daha yüksektir?
a) Ağ bilgisayarları
b) Dizüstüler
c) Kişisel Bilgisayarlar
d) Ana bilgisayarlar

80. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) yazılım, donanımla kullanıcı arasında iletişim kuran, donanımı kontrol eden programlardır.
B) harddisk, bilgilerin geçici olarak tutulduğu, üzerinde o an çalışan programların bilgilerini tutan bellektir.
C) Optik okuyucu bir çıkış birimidir.
D) Byte, bilgisayarda kullanılan kapasite ölçü birimlerinin en küçüğüdür.

81. Ekran çözünürlüğü aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
A) MB
B) MHZ
C) İnch
D) Piksel
E) RPM

82. Bilgisayarın işleyişinin temel kurallarının kaydedildiği ve işlemci tarafından okunabilen ancak değiştirilemeyen verileri içeren bellek aşağıdakilerden hangisidir?
a) ROM
b) RAM
c) İşlemci
d) Hard disk

83. Aşağıdaki ses kartlarının kullandığı tekniklerden hangisi yeni sesler üretilmesini sağlar?
A) Örnekleme
B) Frekans modülasyonu
C) Dalga tablosu
D) DSP
E) ADC

84. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın ana birimlerindendir?
A) Hoparlör
B) Kasa(Sistem Birimi)
C) Anakart
D) Modem

85. Bilgisayarı için yeni bir monitör almaya giden Ahmet aşağıdaki monitör çeşitlerinden hangisini ürünler arasında göremez?
a) LCD
b) Plazma
c) LED
d) CRT

86. 11 sayısının 2lik düzendeki karşılığı nedir?
a)1011
b)1111
c)1100
d)1101

87.   Klavye / Fare aşağıdaki bağlantı şekillerinden hangisi ile bilgisayara bağlanamaz?
a.   Kablosuz
b.   USB
c.   AGP**
d.   PS/2

88.    Aşağıdaki seçeneklerden hangisi projeksiyon cihazı çeşitlerinden biri değildir?
a.   PLAZMA Teknolojisini Kullanan Projeksiyon Cihazı**
b.   DLP Teknolojisini Kullanan Projeksiyon Cihazı
c.   LCD Teknolojisini Kullanan Projeksiyon Cihazı
d.   LED Teknolojisini Kullanan Projeksiyon Cihazı

89.   Projeksiyon cihazı seçiminde aşağıdakilerden hangisi önemli bir kriter değildir?
a.   Çözünürlük değeri
b.   Kullanılan lambanın üretildiği ülke**
c.   Kullanılan lambanın parlaklığı (Ansi-Lumen değeri)
d.   Kullanılan lambanın ömrü (Kullanım süresi)

90.   Yazıcıları aşağıdaki bağlantı şekillerinden hangisi ile bilgisayarımıza bağlayamayız?
a.   RJ-12**
b.   RJ-45
c.   LPT (Paralel Port)
d.   USB

91.   Nokta vuruşlu yazıcılar için aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlış bir ifadedir?
a.   Yazma işlemi, mürekkepli bir şeride yazma kafasının vurması ile gerçekleşir.
b.   Sayfa başına düşük yazdırma maliyetine sahiptir.
c.   Sessiz çalışırlar.**
d.   Metin içerikli fatura ve makbuz yazımında kullanılırlar.

92.   Aşağıdaki seçeneklerden hangisi nokta vuruşlu yazıcıların avantajlarından değildir?
a.   Karbon kopya yapabilirler.
b.   Sürekli form kullanılabilir.
c.   Sayfa başına baskı maliyeti düşüktür.
d.   Baskı hızı yavaştır.**

93.   Mürekkep püskürtmeli yazıcılar için aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlış bir ifadedir?
a.   Sayfa başı maliyeti düşüktür.**
b.   Yazma kafasına yerleştirilen kartuşlardan mürekkep püskürtülmesi ile yazma işlemi gerçekleştirilir.
c.   Kartuşlar fazla kullanılmadığında, mürekkebin kuruma ve püskürtme deliklerinin tıkanma olasılığı vardır.
d.   Renkli baskı yapabilen modelleri de mevcuttur.

94.   Lazer yazıcılar için aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlış bir ifadedir?
a.   Elektrostatik yükleri üzerinde tutabilen tambura sahiptir.
b.   Satın alma maliyeti yüksek, sayfa başı maliyeti düşüktür.
c.   Yazım işleminde inkjet denilen kurumuş mürekkep kullanılır.**
d.   Yazıları diğer yazıcı çeşitlerine göre daha hızlı yazdırırlar.

95.   Evinde her gün ödev yapan bir öğrenci, ara sıra tarayıcıya ihtiyaç duyuyorsa ve yazıcıdan günde ortalama 10 sayfa çıktı alıyorsa bu öğrenci için aşağıdaki yazıcı çeşitlerinden hangisini alması uygun olacaktır? (Not: Yazıcı maliyetini göz ardı ediniz.)
a.   Nokta vuruşlu yazıcı
b.   Mono Lazer Yazıcı
c.   Çok Fonksiyonlu İnkjet Yazıcı
d.   Çok Fonksiyonlu Lazer Yazıcı**

96.   Yazıcı sarf malzemeleri için aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
a.   Lazer yazıcılarda tamburun çizilmemesine özenle dikkat etmek gerekir. Çünkü tamburun fiyatı yazıcı fiyatına yakındır.
b.   Nokta vuruşlu yazıcılarda kullanılan yazıcı şeritleri değiştirilemezler. Mürekkebi bittiğinde yeniden yazıcı almak gerekir.**
c.   Mürekkep püskürtmeli yazıcılar için kartuş satın almak istediğimizde bir çift kartuşun fiyatı neredeyse yazıcı ile aynı fiyattadır.
d.   Lazer yazıcı üreticileri tonerlerinin yan sanayi tonerlerle doldurulmaması için tonere chip (çip) entegre ederek önlem almışlardır.

97.   Bir işyerinde kullanılmak üzere yazıcı alınacaktır. İşyerinde 5 kişi çalışmaktadır. Aynı zamanda çalışanlar müşterilerinin kimlik fotokopilerini de almak istemektedirler. Bu  iş yerine aşağıdaki yazıcılardan hangisini almak uygun olacaktır?
a.   LPT Portlu - Nokta vuruşlu Yazıcı
b.   USB Portlu ve Kablosuz Özellikli – İnkjet Yazıcı
c.   RJ45 ve USB Portlu – Çok Fonksiyonlu Lazer Yazıcı**
d.   RJ45 ve USB Portlu – Lazer Yazıcı


98.   “Kitap, dergi, gazete, fotoğraf gibi çeşitli basılı dokümanlarda bulunan yazıları, resimleri bilgisayar ortamına aktarmak için _________ kullanılmaktadır.” İfadesinde boşluğa aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?
a.   Yazıcı
b.   Tarayıcı**
c.   Çizici
d.   Fotokopi

99.   Dijital fotoğraf makineleri aşağıdaki değerlerin hangisini kullanarak görüntüyü oluşturur?
a.   Ortamdaki nem oranını kullanır.
b.   Ortamdaki sıcaklık değişimini kullanır.
c.   Ortamdaki ışığın frekans değişimini kullanır.**
d.   Ortamdaki basınç değişimini kullanır.

100.   Dijital fotoğraf makinelerinde aşağıdaki sensör tiplerinden hangileri kullanılır?
a.   CMOS – CCD**
b.   AGP – PCI
c.   LPT – RJ45
d.   INTEL – AMD



Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 19:03:51 Gönderen: Admin

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
101.   Dijital fotoğraf makinesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a.   Büyük boy kaliteli fotoğraf baskısı için çözünürlüğü yüksek makineler kullanılmalıdır.
b.   Yakınlaştırma özelliği olarak optik zoom yerine dijital zoom özelliği tercih edilmelidir.**
c.   Dahili hafızaları azdır. Bu nedenle hafıza kartı girişlerine uygun kart modeli takılarak hafıza alanı genişletilmiş olur.
d.   Geçmişte 2 adet kalem pil ile çalışan makinelerin yerine günümüzde Li-ion şarj edilebilir batarya kullanılmaktadır.

102.   Fotoğraf makinesi üreten firmalardan en çok tercih edilen ve diğer markalara göre daha kaliteli fotoğraflar çektiği düşünülen piyasadaki en iyi fotoğraf makinesi markaları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
a.   Arçelik – Grundig
b.   Casio – Olyimpus
c.   Samsung – Pentax
d.   Canon – Nikon**


103.   Web kamerası için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a.   Günümüzde genel olarak 13 mega piksel çözünürlük değerine sahiptirler.**
b.   Günümüzde notebook, netbook gibi cihazlarda dahili olarak bulunur.
c.   Genellikle bilgisayara harici olarak USB arabirimi ile bağlanırlar.
d.   Görüntülü konuşma yapabilmek için 30 FPS oranı yeterlidir.

104.   Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bir fotoğraf makinesine hafıza kartı alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri değildir?
a.   Hafıza kartının çeşidi (SD, Memory Stick gibi..)
b.   Hafıza kartının kapasitesi (1 GB, 2 GB, 4 GB gibi)
c.   Hafıza kartının okuma-yazma hızı (10mb/sn, 20mb/s gibi)
d.   Hafıza kartının üretildiği ülke**

105.   Hafıza kartları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.   Günümüzde kullanılan hafıza kartlarının kapasiteleri genellikle 1 GB ile 32 GB arasındadır.
b.   Hafıza kartları cep telefonu, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi cihazlarda kullanılabilir.
c.   Bir fotoğraf makinesinin kart bölümünden çıkan hafıza kartı, başka bir fotoğraf makinesine de mutlaka uyum sağlar.**
d.   Mikro boyutlarındaki hafıza kartlarını kart okuyucu adaptörü ile bilgisayara bağlamak mümkündür.

106.   Günümüzde kullanılan kart okuyucu cihazlar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.   Tek kartı usb ye dönüştüren modelleri mevcuttur.
b.   Dahili olarak kasa üzerine monte edilebilen modelleri mevcuttur.
c.   Harici olarak usb ye bağlanabilen çoklu kart okuyucular mevcuttur.
d.   Üzerine takılan kartlardaki bilgileri kablosuz olarak bilgisayara atabilen cihazlar mevcuttur.**

107.   Günümüzde USB flash bellekler aşağıda verilmiş hangi durum için kullanılmamaktadır?
a.   Bilgisayardan bilgisayara belge, fotoğraf taşımak için.
b.   Bootable özelliği ile işletim sistemi kurmak için.
c.   Tarihsel dokümanları, videoları arşivlemek için.**
d.   Satın alınan cihazın Driver (sürücü) dosyası ve e-dokümanlarının müşterilere ulaştırılması için.

108.   Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde hafıza çeşitleri günümüzde en çok kullanılandan en az kullanılan şeklinde sıralanmıştır?
a.   Disket<DVD<CD<Hafıza Kartı<USB
b.   Disket<CD<DVD<Hafıza Kartı<USB**
c.   Disket<CD<DVD<USB<Hafıza Kartı
d.   Disket<DVD<CD<USB<Hafıza Kartı

109.   USB flash bellekler ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru bilgi verilmiştir?
a.   Günümüzde kablosuz olarak bağlananları mevcuttur.
b.   Günümüzde 2.0 hızı en hızlı arabirimdir.
c.   Günümüzde 1GB-2GB kapasiteli ürünler satılmaktadır.
d.   USB 2.0’da bağlantı hızı 4 telli yapıyla sağlanmaktadır.**

110.   Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a.   USB 3.0 teknolojisiyle üretilmiş bir flash bellek USB 2.0 portu olan bir anakartta USB 3.0 hızında çalışır.**
b.   Flash bellekler ile hafıza kartlarının, hafıza teknolojileri aynıdır.
c.   Günümüzde cep telefonlarında hafıza kartlarının mikro modelleri kullanılır.
d.   USB 2.0 da bağlantı 4 telli yapıyla sağlanırken, USB 3.0 da bağlantı 9 telli yapıyla sağlanır.

111.   Kişisel bir bilgisayar için aşağıdaki arabirimlerden hangisi harici disk sürücüsü bağlantısında tercih edilen bir arabirimdir?
a) IDE   
b) USB*          
c) SATA      
d) SCSI

112.   Aşağıdaki donanım birimlerinin çalışma prensibi olarak hangisi diğerlerinden farklı bir yapıya sahiptir?
a.   Flash Bellek
b.   Hafıza Kartı
c.   HDD**
d.   SSD

113.    Bir bilgisayar kullanıcısı “Aygıtlar ve Yazıcılar” penceresini açtığında bilgisayarına bağlı olan yazıcı modeli üzerinde “ ! ” işareti (kırmızı renkli) varsa bu sorunun muhtemel sebebi nedir?
a.   Yazıcı driverının yüklü olmaması**
b.   Yazıcının bağlantı kablosunun takılı olmaması
c.   Yazıcının güç kablosunun takılı olmaması
d.   Yazıcının kağıt tepsisinde kağıt olmaması

114.   Bir bilgisayar kullanıcısı “Aygıtlar ve Yazıcılar” penceresini açtığında bilgisayarına bağlı olan yazıcı modeli üzerinde “ √ ” işareti (yeşil renkli) varsa bu işaret ne anlama gelmektedir?
a.   Yazıcı driverı yüklü durumdadır.
b.   Yazıcı çalışır durumdadır. Sorunsuz olduğunun ifadesidir.
c.   Yazıcı varsayılan yazıcı olarak atanmıştır.**
d.   Yazıcının kablosuz olarak bağlandığını gösterir.

115.   Led ekranlar ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
a.   CRT ekranlara göre daha az yer kaplarlar.
b.   LCD ekranlara göre daha az enerji harcarlar.
c.   Plazma ekranlara göre hareketli görüntüleri daha net gösterirler.**
d.   Günümüzde 3 boyut özellikli (3D) olan modelleri mevcuttur.

116.   Günümüz koşullarında yüksek özellikli bir monitör almak istediğimizde aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu koşulu sağlamaz?
a.   1280 x 720 piksel HD Çözünürlük**
b.   4  HDMI, 1 VGA, 1 USB, 1 RJ45 Portlarına Sahip Olması
c.   Ekran Tazeleme oranı 400 Hz olması
d.    5.000.000 : 1 Kontrast Oranı

117.   Dijital cihazlara ve LCD/LED ekranlara yüksek kalitede görüntü ve ses bilgisi aktaran ekran kartı çıkış portu hangisidir?
a.   DVI
b.   HDMI**
c.   DSP
d.   VGA

118.   Bilgisayarın birbirlerine veya ağa bağlanmasını sağlayan kart hangisidir?
a.   Ethernet kartı**
b.   Ekran kartı
c.   Ses kartı
d.   TV kartı

119.   –  “Masaüstü bilgisayarı aratmayacak özelliklerde, hatta daha iyi performans verebilecek donanımlar ile üretilebilmektedir. Tasarım olarak laptoplara benzerler. Ancak laptop’ lar gibi kalın ve ağır değildir. Çok incedir ve taşıması daha kolaydır.” şeklinde açıklanan bilgisayar çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
a.   Notebook
b.   Netbook
c.   Ultrabook**
d.   Tablet Bilgisayar

120.   – “Geçtiğimiz yıllarda üretilmeye başlayan, ufak bir kılıf içerisinde taşınabilen, tek elle tutulabilen ve dokunmatik ekranı bulunan, optik sürücüleri bulunmayan ancak diğer çevre bağlantı birimleri bulunan İOS ve Android işletim sistemli yarı laptop, yarı telefon karışımı mobil bilgisayardır.” Şeklinde açıklanan bilgisayar çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
a.   Notebook
b.   Netbook
c.   Ultrabook
d.   Tablet Bilgisayar**

121.   Bir dizüstü bilgisayarda 512 MB RAM bellek bulunmaktadır. Kullanıcı 512 MB lik bir RAM bellek daha ekleyerek 1024 MB’lık bellek kapasitesine ulaşmak istemiştir. Ancak, işletim sistemi, üzerinde 896 MB bellek olduğunu rapor etmektedir. Bu durumun en olası sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir?
a.   İşletim Sistemi en fazla 896 MB RAM desteklemektedir.
b.   Bilgisayar paylaşımlı ekran kartı kullanmaktadır.**
c.   RAM düzgün takılmamıştır.
d.   Uyumsuz RAM tipi ile yükseltme yapılmıştır.

122.   Masaüstü bir bilgisayarı başlatmanıza rağmen bilgisayarın ışıkları yanmıyor ve donanımlar çalışmıyorsa bu arızanın sebebi aşağıdaki seçeneklerden hangisi olamaz?
a.   RAM yuvasına tam oturmamıştır.**
b.   Güç kaynağı arızalıdır.
c.   Güç kablosu arızalıdır.
d.   Güç kablosu elektrik prizine takılı değildir.

123.   Bilgisayarınız normal çalışıyorken oyun açtığınız zamanlarda fan daha yüksek hızda dönüyor ve bir süre sonra da bilgisayar kendi kendine kapanıyorsa bu durumun tahmini sebebi ve çözümü nedir?
a.   RAM yuvasına tam oturmadığından oyun RAM a yüklenemiyordur. Çözümü RAM ı söküp yerine tekrar yerleştirmektir.
b.   Bilgisayar oyunlarda fazla enerji harcadığı için güç kaynağı yeterli gelmiyordur. Güç kaynağı watt değeri yüksek bir güç kaynağı ile değiştirilmelidir.
c.   Oyunlarda işlemci yoğun olarak kullanıldığı için fazla ısınıyordur. İşlemci fanı ve soğutucusu tozlanmış olabilir. Kompresör yardımıyla fan ve soğutucu temizlenmelidir.**
d.   İşletim sistemi dosyaları virüs v.b. sebeplerle zarar görmüştür. Bilgisayara yeniden format atarak işletim sistemi yeniden yüklenmelidir.

124.   RAM slotlarının fazla oluşu aşağıdakilerden hangisini sağlar?
a.   Bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlar.
b.   Anakart üzerinde daha fazla genişleme yuvası kullanılmasına olanak sağlar.
c.   Tümleşik ekran kartının daha performanslı çalışmasını sağlar.
d.   Daha fazla RAM eklenmesini sağlar.**

125.   RAM monte edilirken aşağıdakilerden hangisine dikkat etmek gerekmez?
a.   Vücutta statik elektriğe
b.   Kasa kablosunun takılı olmasına
c.   Slot rengine**
d.   Slota oturup oturmamasına

126.   Harici ekran kartları ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
a.   Günümüzde ekran kartı için GPU üreten en büyük iki firma Ati Radeon ve Nvidia dır.
b.   Günümüzde ekran kartları PCI veri yoluna bağlanır.**
c.   Günümüzde ekran kartı çıkış portları olarak VGA, DVI ve HDMI çıkışları kullanılır.
d.   Günümüz ekran kartları genellikle 1 GB veya 2 GB Video RAM belleğe sahiptir.

Çevrimdışı dj_alper

  • Yeni Üye
  • *
  • *
  • İleti: 9
kaynakça nedir hocam :)

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
kaynakça nedir hocam :)


Sorular derlemedir. 10'dan fazla kaynaktan seçilip eklenen sorular olup ayrıca kendi hazırladığım sorularda mevcuttur. Büyük bir kısmı zaten forumda olan ve kaynakları yazan sorulardır.

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
Ortak - Donanım 1

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
Ortak - Donanım 2

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
Ortak - Donanım 3

Çevrimdışı dj_alper

  • Yeni Üye
  • *
  • *
  • İleti: 9
donanım-3 cevap anahtarını göremedim hocam :)

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
Ortak - Donanım 4

1. B, 2. C, 3. D, 4. C, 5. A, 6. D, 7. B, 8. C, 9. A, 10. B, 11. D, 12. A, 13. B, 14. D, 15. B

Çevrimdışı dj_alper

  • Yeni Üye
  • *
  • *
  • İleti: 9
3 ve 4 ortak gibi olmuş :) Tşk.ler admin. inş. MEB'de soruları sizinkiler gibi sorar da bizde bir şeyler hallederiz :)

Çevrimdışı blackflight21

  • Yeni Üye
  • *
  • *
  • İleti: 3
ortak donanım 3 ün cvpları yok?

Çevrimdışı dj_alper

  • Yeni Üye
  • *
  • *
  • İleti: 9
83) D olması gerek. Yanlış bilgilendirme olmasın  ;)

Çevrimiçi Admin

  • Administrator
  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 15634
    • Habib OCAK ile Bilişim Dünyasına Giriş Yapın.
    • E-Posta
 70 Tane Donanım Soru ve Cevapları eklendi.