59. PISA Yönetim Kurulu Toplantısı’nın Açılışı, İstanbul’da Gerçekleştirildi

Türkiye, 59. PISA Yönetim Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği yapıyor. Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatınca düzenlenen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) araştırması kapsamında düzenlenen ve 9 Mayıs’ta sona erecek olan toplantı, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla İstanbul’da başladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Yelkenci, Türkiye’nin 1961 yılından bu yana kurucu üyeleri arasında yer aldığı OECD ile özellikle eğitim politikalarının geliştirilmesi ve izlenmesi konusunda çok değerli bir iş birlikleri yürüttüğünü belirtti. Türkiye’nin PISA araştırmasına düzenli katılımının önemine işaret eden Yelkenci, 20 yılı aşkın PISA serüvenine bakıldığında, özellikle matematik ve fen bilimleri alanlarında istikrarlı ve dikkat çekici bir ilerleme kaydeden ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Yelkenci, okuma becerilerinde ise küresel ölçekte yaşanan Covid-19 salgınının etkisiyle daha durağan bir seyir izlendiğini ve bu alanın daha özel politika ve müdahale programlarıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan Yardımcısı Yelkenci, eğitime erişimin yaygınlaştırılması, öğretmen niteliğinin artırılması ve fiziki altyapının güçlendirilmesi gibi çok boyutlu reformlarla eğitim sistemini çağın gereklerine uygun hâle getirmek için kapsamlı adımlar attıklarını dile getirdi. PISA ve diğer uluslararası izleme araştırmalarından elde edilen verilerin de Türkiye’de eğitim sisteminin geçirdiği dönüşümü somut şekilde gözler önüne serdiğini ifade eden Yelkenci, “İzleme araştırmalarından elde edilen bulgular, eğitim sistemimizin güçlü yönlerini pekiştirmemize, gelişime açık alanları ise doğru tespit ederek iyileştirme adımları atmamıza imkân sağlayan etkenlerden olmuştur.” diye konuştu.
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, uluslararası eğitim vizyonlarıyla uyumlu”
Yelkenci, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı verilen yeni öğretim modelinde temel olarak bilişsel, sosyal-duygusal, ahlaki gelişim ve farklı alanlardaki okuryazarlık becerilerinin bütüncül yaklaşımla ele alındığını, öğrenciyi merkeze almak suretiyle hem millî hem de evrensel değerlerle uyumlu bir çerçeve sunulduğunu söyledi.
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin en güçlü yönleri, uluslararası eğitim vizyonlarıyla uyumlu olması ve Türkiye’nin kültürel mirası, toplumsal değerleri ve eğitim geleneğini merkeze alan özgün bir tasarım sunmasıdır.” diyen Bakan Yardımcısı Yelkenci, bu modeli oluşturulurken PISA verilerinin de dikkatle incelendiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Millî Eğitim Bakanlığı olarak OECD ile yürüttüğümüz iş birliğini geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim. Bu iş birliğini yalnızca eğitim alanında bir ortaklık olarak değil; insanlığın ortak geleceği için bilgi, değer ve deneyim paylaşımına dayalı güçlü öğrenme ve gelişim zemini olarak görüyoruz. İnanıyoruz ki bugün burada ortaya koyduğumuz vizyon sadece eğitim sistemimizi daha ileriye taşımakla kalmayacak; daha adil, kapsayıcı ve barışçıl bir dünya inşa etmemize de katkıda bulunacaktır.”
Yelkenci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile OECD’nin Öğrenme Pusulası 2030 belgesinin bilgi ve becerilerin değer ve tutumlarla birleşmesini esas aldığını; öğrenci katılımını, iş birliğine dayalı öğrenme ortamlarını ve toplumsal sorumluluğu ön plana çıkardığını ifade etti.
PISA Yönetim Kurulu Başkanı Michele Bruniges ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin 59. PISA Yönetim Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği yapması nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Toplantı kapsamında, PISA 2022’de yapılan analiz ve raporlama çalışmaları, PISA 2025’in ilerleme durumu ve buna ait sonuçların raporlama süreci, PISA 2029 döngüsü kapsamında okuma becerileri değerlendirme çerçevesinin geliştirilmesi, medya ve yapay zekâ okuryazarlığı ile anket geliştirme süreci de ele alınacak.
OECD temsilcisiyle ikili görüşme
Toplantıda, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ile OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Sayın Andreas Schleicher arasında ikili bir görüşme de gerçekleştirildi.
Görüşmede, Millî Eğitim Bakanlığı ile OECD arasında yürütülen PISA ve TALIS gibi çalışmalar ile gelecekteki potansiyel iş birliği alanları ele alındı. Bakan Yardımcısı Yelkenci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde Türkiye’nin eğitim alanında attığı reform niteliğindeki adımları Schleicher ile paylaştı.
Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Whatsapp Doküman Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.