Reklam Alanı - 1

Beslenme

Başlatan bilgisayarcı, 03 Temmuz 2019, 22:26:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bilgisayarcı

Dengeli ve Doğru Beslenme
Dengeli beslenme insan vücudu için gerekli olan temel besin gruplarından yeteri kadar tüketmektir. Dünyada kabul gören tanım budur ancak beslenme kişinin mesleğine, harcadığı enerjiye yani kısaca yaşam tarzına göre değişkenlik gösteren bir süreçtir. Çok enerji tüketen bir kişi için karbonhidrat tüketimi fazla olurken, diğer bireyler için daha düşük seviyede olabilir. Bu sebeple herkes kendi ihtiyaçlarına ve yaşam tarzına göre bir beslenme programı belirlemelidir. Ancak en makul olanı ise her besin grubundan vücut için gerektiği kadar tüketmektir. Bir başka yöntem ise mevsime göre beslenmektir. Hayvansal ve bitkisel gıdaları yetiştiği döneme göre tüketmek doğru bir beslenme metodudur. Ayrıca beslenmeyi daha cazip hale getirmek için güzel ve leziz yemekler yapmak da doğru beslenme için teşvik edici bir yoldur ki sitemizde bu konuda sayısız tarif bulunmaktadır. 

Sağlıklı Beslenme İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlıklı beslenme için tüm besin gruplarından günlük yeteri kadar tüketmek en önemli yöntemdir. Sağlıklı beslenmenin neticesinde birey kilosunu korur, daha zinde bir yapıya kavuşur, kendisini daha iyi hisseder. Son yıllardaki beslenme tarzı düşünüldüğünde dikkat edilmesi gereken karbonhidrat, yağ ve protein konusunda hassas olmaktır. Sebze ve meyveyi daha fazla tüketirken bu gıda gruplarını daha dengeli tüketmek gerekmektedir. Çünkü bu gıda grupları hareketli olmazsanız ciddi anlamda kilo ve beslenme sorunları ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte sağlıklı beslenme aynı zamanda sporu da beraberinde gerektiren bir durumdur. Çünkü beslenme neticesinde bir enerji ortaya çıkmaktadır ve bu enerji yakılmaz ise büyük sorunlar ortaya çıkar ki günümüzdeki obezite'nin en büyük sebebi sağlıksız beslenme, fast food kültürü ve hareketsizliktir. 

Hamilelikte Beslenme Çok Önemlidir
Beslenme herkes için önemliyken hamilelikte beslenme çok daha önemlidir. Bir can daha taşıyan anne artık sadece kendisi için değil yavrusu için de yiyecek tüketmektedir. Bu konuda toplumda olan bir yanlış anlaşılma vardır, anne çok kilo almalı ve bebeği daha iyi beslemelidir. Hâlbuki çok kilo almak bebeği daha iyi beslemek demek değildir. Nasıl ki insanlar çok kilo aldıklarında iyi beslenmiş olmazlar hamileler için de durum böyledir. Hamilelikte beslenme her ürün grubundan yeteri kadar tüketmektir. Ebetteki anne hamilelik öncesinden daha çok besin tüketmelidir ancak bu konuda da ipin ucu kaçmamalıdır zira daha sonra alınan kilolar başa dert açabilmektedir. Hamilelik sırasında doğal gıdalar tüketilmeli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri çok fazla tüketilmelidir ki anneler için bir süre sonra ciddi kalsiyum sorunları ortaya çıkabilmektedir. 

Çocuk Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklar büyüme çağında olduklarından dolayı oldukça hassas bir beslenme düzeni olmalıdır. Çünkü bu yıllardaki beslenmeleri tüm hayatlarını etkileyebilmektedirler. Çocuklar çok hareketli varlıklardır. Bu sebeple çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple çocuklar çok sık acıkır ve çok çabuk yemek yerler. Onların sofrada olduğu vakitler her şeyden önce görüntü ve sunum olarak cazip yiyecekler hazırlanmalıdır. Çocuk her besin grubundan mutlaka günlük olarak tüketmelidir. Çocuk beslenmesi çocuğa zorlayarak değil kendi isteği ile gıdalar sunmaktır. Bu sebeple çocukların sevmedikleri sebzeleri onların hoşuna gidecek şekillerde sunmalıdır. Ayrıca ara öğünler çok hareketli olan çocuklar için çok önemlidir. Ara öğünlerde abur cubur yerine evde yapılan, meyve ve sebze ağırlıklı gıdalar sunulmalıdır.

Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Tüm yaş grupları için beslenme hassas bir konu iken bebekler için çok daha fazla hassasiyet içermektedir. Zira bebekler bir şeyi sevmediklerini veya bir şeye ihtiyaç duyduklarını söyleyemezler. Annenin bebeğin ihtiyaçlarını bilip ona göre bir bebek beslenme programı belirlemesi gerekmektedir. Zaten bebekler için ilk altı ay sadece anne sütü yeterli olmaktadır. Başka bir gıda vermeye gerek yoktur. Ancak altı aylık olduktan sonra diğer gıda türlerine aşamalı olarak geçilebilir. Bebeklere verilecek ilk gıdalar meyveler olmalıdır. Dördüncü aydan itibaren elma gibi gıdalar verilebilir. Bununla birlikte bebeklere bu tarihten itibaren meyve suları ve püreleri hazırlanıp verilebilir. Soğuk günlerde de çorbalar verilebilir. Ancak çorbaların sıcaklığı iyi takip edilmeli çok sıcak içirilmemelidir. 

Vücudun Yapı Taşı Vitaminler
İnsan vücudunu hastalıklara karşı koruyan ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi veren unsurların başında vitaminler gelmektedir. Vitaminler doğal gıdalarda özellikle sebze ve meyvelerde bolca bulunmaktadır. Ekstra vitamin takviyesi yapmaya gerek yoktur. Sağlıklı ve dengeli beslenen bireyler yeteri kadar vitamin almaktadırlar zaten. Burada önemli olan vitamin gruplarının bilmek ve ne şekilde tüketildiğini öğrenmektir. Mesela A, D, E ve K vitaminleri yağda çözülen vitaminlerdir ve tüketilirken yağ alımı da gerekmektedir. B ve C grubu vitaminler ise daha çok suda eriyen vitaminlerdir ve su ile alınları doğrudur. Ayrıca her vitaminin etkilediği bölgeler vardır ve bu durum bazı hastalıkların tedavisinde önem taşımaktadır. 



Benzer Başlıklar (1)

YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.